Utfordres til sunnhet

Trondheim kommune har utfordret sine ansatte til å gå og sykle i stedet for å bruke bil. Hittil har de syklet og gått til sammen 17 ganger rundt ekvator.

Deltakerne i Utfordringen har rapportert inn 677 585 kilometer på sykkel eller ben. Det tilsvarer 17 ganger rundt ekvator.

Dersom en tredjedel av kilometerne har erstattet bilreiser, har byen blitt spart for 50 tonn CO2.

At vi trenger mer mosjon, er det ingen tvil om. Vi sitter så mye at vi dør av det.

Helse- og miljøgevinst
- Deltakelse i Utfordringen gir både en helse- og en miljøgevinst, sier Ola Eriksen, bedriftsfysioterapeut og prosjektleder for Utfordringen.

Man melder seg på som tremannslag og kjøper en startpakke som inneholder skritteller/sykkelcomputer og t-skjorte. Deretter registrerer man alle tilbakelagte kilometer på nettsiden Utfordringen.info. For hver kilometer man går eller sykler, får man et lodd i et stort lotteri.

- Jo mer du mosjonerer, jo større sjanse har du til å vinne. Men det er ikke slik at den som mosjonerer mest automatisk vinner, sier Eriksen.

Hovedpremiene er handelsstandssjekker, hvor den største gevinsten er på 15 000 kroner. Totalt utdeles sjekker på 50 000 kroner. Et lag vinner dessuten en kinosal til fri disposisjon.

Prosjektet er et resultat av Trondheim kommunes samarbeid med Vi Går Over Grensen, et prosjekt som oppfordrer til mer aktivitet. De har overført prosjektet fra den svenske bedriftsidrettskretsens kampanje Utmaningen.

Alle kan delta
Eriksen omtaler prosjektet som en stor suksess. De samarbeider med Statens Vegvesen, Trondheim Kino, Sør-Trøndelag Fylkeskommune, Gjensidige, Trygg Trafikk og Sør-Trøndelag Mosjons- og Bedriftsidrettskrets.

- Tiltaket er tenkt som et lavterskeltilbud, det vil si et tilbud som alle kan delta på uansett hvilken fysisk form de er i. Vi opplever å ha fått bred respons på tiltaket blant alle yrkesgrupper, sier han.

Per 20.september har de 651 påmeldte tremannslag, noe som vil si 1953 ansatte. Dette er i hovedsak kun fra Trondheim kommune. Blant deltakerne er blant annet fire stortingsrepresentanter.

Vil påvirke vanene
- Målsetningen vår er selvsagt at tiltaket har bidratt til å påvirke folks vaner, slik at man fortsetter å være fysisk aktiv også etter at Utfordringen avsluttes 15.oktober, sier Eriksen.

Ved at de har tremannslag, tror han at ansatte lettere motiverer hverandre internt.

Neste år blir det en ny runde med Utfordringen.

- Vi ser også på mulighetene for å utvide gå- og sykkelkampanjen til også å gjelde andre offentlige og private bedrifter i hele Trondheim, sier Eriksen.

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke har med sin kampanje Hvert skritt teller, også oppfordret nordmenn til å bevege mer på seg.

 

Mozon.no, 28.09.2006