Utelukker mobiltelefoner som kreftårsak

Stråling fra mobiltelefoner ser ikke ut til å forårsake kreft hos rotter, viser et nytt studie fra amerikanske forskere ved Washington University.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utelukker mobiltelefoner som kreftårsak

Stråling fra mobiltelefoner ser ikke ut til å forårsake kreft hos rotter, viser et nytt studie fra amerikanske forskere ved Washington University.

Av Hege Eilertsen

Studiet, som omtales på det amerikanske forskernettstedet EurekAlert og i engelske British Medical Journal, er et resultat av et to år langt eksperiment med 480 rotter. Etter å ha blitt utsatt for stråling i 505 dager har man konkludert med at de ikke er mer utsatt for å utvikle kreftsvulster enn det vanlige laboratorierotter er.

Testet for flere krefttyper
- Vi prøvde å imitere det samme høye nivået av stråling som mennesker blir utsatt for. Sammenlignet med kontrollgruppen fant vi ingen betydelige, statistiske økninger for noen av svulsttypene. Inkludert hjernen, leveren, lungene og nyrene, sier professor Joseph Roti Roti ved Washington University.
Forskerteamet hans har utsatt rottene for de to mest vanlige formene for stråling fra mobiltelefoner, fire timer daglig - og fem dager i uka - over en toårs-periode.

I mer enn et tiår har det vært offentlige debatter om hvorvidt stråling fra mobiltelefoner kan være årsak til kreft, eller ikke. Studiet til professor Roti Roti, som blant annet er finansiert av mobilprodusenten Motorola, har tatt utgangspunkt i å besvare spørsmålet.

Motstridende resultat
Resultatet av undersøkelsen deres kommer bare en knapp uke etter at finske forskere antydet at mobiltelefonbruk kan forårsake forandringer i hjernen.

I det amerikanske studiet utsatte man en tredjedel av rottene for stråling fra såkalte analoge frekvenser, og en tredjedel ble utsatt for stråling fra digitale frekvenser. Den siste tredjedelen fungerte som kontrollgruppe, og ble ikke utsatt for noen form for stråling. Som en del av undersøkelsen ble rottenes hjerner studert mikroskopisk, i etterkant.

- Vi eksaminerte 20 til 25 seksjoner fra hver hjerne, noe som er mer enn vanlig når man studerer potensielle kreft-årsaker. Vi ville ikke gå glipp av noe, sier forskningsleder Marie C. La Regina. Hennes kollega, professor Joseph Roti Roti, har forsket på temaet siden 1995.

- Ut fra det jeg kan se, så langt, er den største gamblingen med mobiltelefoner at man kjører bil mens man snakker i en, sier han.

Resultatet i den amerikanske studien er det siste av flere, og ofte motstridende resultater, vedrørende sikkerheten rundt mobiltelefoner.
Mozon, 26.06.02