Utdanning kan hindre demens

Redd for Alzheimers? Da kan det lønne seg å ta lang utdanning, ifølge en ny studie.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du vurderer å avslutte studentlivet etter videregående, bør du tenke deg om to ganger. For jo flere år du studerer, jo mindre kan det nemlig se ut som om risikoen for aldersdemens er, ifølge svenske forskere.

De har studert 1.400 eldre i Finland over en periode på 20 år, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Vi så at selv om vi tok hensyn til andre risikofaktorer, så var lav utdanning fortsatt knyttet til økt risiko for å bli dement, sier hovedforfatter Dr. Tiia Ngandu ved Karolinska Institutet.

Studien er publisert i tidsskriftet Neurology.

Røykere er også mer utsatt for demens. Les mer her:

Nesten halvert risiko
Personer med seks til åtte års utdanning hadde 43 prosent mindre risiko for å utvikle demens sammenlignet med personer som hadde færre enn fem års utdanning. Menn og kvinner med ni eller flere år på skolebenken, hadde hele 84 prosent lavere demensrisiko.

Tallene var nesten identiske da forskerne så spesifikt på Alzheimer, som er den vanligste formen for demens.

Leif Gjerstad, nevrolog ved Rikshospitalet, synes studien viser interessante resultater.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


- Resultatene er også i overensstemmelse med tidligere studier. Effekten skyldes antagelig at de som bruker hjernen og dermed utvikler forbindelser mellom hjernecellene, har en "reserve" når hjernen rammes av sykdom, sier Gjerstad til DinSide Helse.

Her er ti vanlige tegn på Alzheimer:

Bedre rustet
Dette er også teorien til de svenske forskerne. Den går ut på at eldre med mer utdanning eller høyere IQ vil være i stand til å stå imot mer av hjerneskadene som Alzheimer medfører, før de viser symptomer.

Kanskje er hjernens kretsløp mer effektiv hos personer med høyere utdanning. Dermed blir hjernen i bedre stand til å kompensere for forandringene som ses i hjernen hos personer med Alzheimer, ifølge Reuters.

Stefan Leutgeb ved Centre for the Biology of Memory ved NTNU forsker på de biologiske mekanismene ved hukommelse. Han advarer mot å tolke resultatene som om Alzheimer er en sykdom for de uskolerte.

Les også: På sporet av Alzheimers-kur

Ingen direkte kobling
- Utdanning kan øke eller minske risikoen for Alzheimer, men det finnes ingen direkte kobling. Sykdommen har en biologisk årsak, og mange vil fortsatt få Alzheimer selv om de har høy utdanning, påpeker Leutgeb overfor DinSide Helse.

Det er imidlertid sunt for folk å være mentalt aktiv og å ha et sosialt nettverk, mener Leutgeb.

- Men folk trenger ikke å ha gått på skole i 20 år for å være mentalt aktive, påpeker han.

I Norge er det i dag rundt 65.000 demente. Rundt 40.000 av disse har Alzheimers. Om 40 år vil fire ganger så mange ha Alzheimer: