Usunn livsstil truer barnas hjerter

Overvektige barn har tre til fem ganger økt risiko for å få hjerteinfarkt eller slag før de fyller 65 år, advarer Nasjonalforeningen for folkehelsen. I dag markeres Verdens Hjertedag i over 100 land.

Barn tilegner seg i stadig større grad en usunn livsstil, med dårlig kosthold, fysisk inaktivitet og fedme, som kan føre til hjerte- og karsykdommer på lengre sikt, skriver Nasjonalforeningen for folkehelsen i en pressemelding.

Overvektige barn har allerede i ung alder økt forekomst av høyt blodtrykk, høyt kolesterol og tegn på aldersdiabetes.

- Vi må beskytte barna mot for tidlig hjertesykdom ved å lære dem sunne spisevaner, sier professor dr. med. Jan L. Svennevig, leder i Nasjonalforeningen for folkehelsen.

- Barn som i ung alder har et sunt kosthold og blir glade i å være i fysisk aktivitet, får som regel sunne vaner som voksne. Økt fysisk aktivitet må prioriteres, så mange som to tredeler av verdens barn er ikke tilstrekkelig aktive.

Et sunt hjerte er viktig for å leve et langt og godt liv. Derfor markeres Verdens Hjertedag i nesten 100 land. Formålet er å øke oppmerksomheten om faren for hjerte- og karsykdommer og betydningen av en hjertevennlig livsstil.

Nasjonalforeningen for folkehelsen oppfordrer familier til å gjøre små endringer i hverdagen for å oppnå en mer hjertevennlig livsstil, som ikke minst barna kan dra nytte av:

 

  • Spis mer frisk frukt og grønnsaker, og mindre sukker og salt, for eksempel ved å begrense snop, brus og snacks, og bruke mindre salt ved tilberedning av mat.
 

  • Begrens fet mat som gatekjøkkenmat, pølser og kjøttdeig. Ferdigkjøpte bakervarer som kjeks og formkaker og friterte frysevarer inneholder mye usunt fett. Velg i stedet karbonadedeig, magert kjøtt og fisk. Bak eller kok isteden for frityrsteking.
 

  • Gjør fysisk aktivitet til en del av hverdagen, gjerne en en time aktivitet hver dag for barn. Vær aktiv sammen med barna, og oppmuntre dem til å være med i idrett.
 

  • Hvis du røyker, prøv å slutte eller unngå å røyke i nærheten av barna. La dem få vokse opp i et røykfritt miljø. Diskuter tobakkens innvirkning på helsen med barna, og lær dem at det er tøffest å si nei.
 

 

Mozon.no, 26.09.2004