Usikre på barnas kosthold

Svært få får i seg fem om dagen.

53 prosent er usikre på hva slags kosttilskudd som er bra for deres barn. Foto: Colourbox.com
53 prosent er usikre på hva slags kosttilskudd som er bra for deres barn. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En hver forelder har klødd seg i hodet når det gjelder kostholdet til barna, og spørsmålene svirrer: Hvorfor liker de ikke dette? Er dette sunt nok? Hvor mye burde de spise? Får de i seg nok vitaminer og mineraler?

Norske foreldre er usikre på hva slags kostholdsråd de bør følge. Det kommer fram i en undersøkelse blant mer enn 2.500 nordmenn.

Her svarer 39 prosent av de er forvirret over alle kostholdsrådene som florerer. 44 prosent sier de er bekymret over om barna deres får i seg alle næringsstoffene de trenger.

Mange unge er tunge
McBarnemat eller helsekost?
Styr unna godteribombene

Ernæringseksperter er ikke overrasket.

A og D hele året

Ernæringsterapeut ved Heggeli Helhetsmedisin, Gunn Karin Sakariassen, synes ikke det er overraskende at foreldre ikke vet hvem eller hva de skal tro på når det gjelder å gi sine barn riktig mengde vitaminer og mineraler:

- Norske helsemyndigheter har ikke endret de anbefalte dagsdosene siden 30-tallet, selv om man kan vise til flere forskingsrapporter som viser at dosene bør økes, sier hun, ifølge en pressemelding.

Hun minner om at barn og ungdom trenger A- og D-vitaminer samt mineraler hele året.

- Flere studier har blant annet vist at barn som får tilskudd av D-vitamin har 80 prosent mindre risiko for å utvikle diabetes type 1, sier hun, og understreker at man alltid skal be om veiledning fra fagpersonell ved innkjøp av kosttilskudd.

Ernæringsfysiolog Vibeke Landaas er heller ikke overrasket over funnene.

- Tallene understreker at medienes dekning av kosthold er forvirrende. Men har man en basisplan, trenger ikke barn multivitaminer, og foreldrene trenger ikke bekymre seg for om barna får i seg det de trenger, sier Landaas til Klikk.no, og legger til at ved mistanke om mangel på vitaminer og mineraler, kan en ernæringsfysiolog kartlegge barnets kosthold og lage en kostholdsplan.

Helsedirektoratet anbefaler fem om dagen for å få i seg nok vitaminer og mineraler, men undersøkelsen viser at kun seks prosent av norske barn følger dette rådet.

Les på KK.no: Slik får du i deg fem om dagen

Mange satser også økologisk

- Grønnsaker og frukt er ikke det barn spiser mest av. Dette gjelder selvfølgelig ikke alle barn. Noen foreldre satser mye på økologisk mat og lager mat fra bunnen av. Allikevel vil jeg påstå at det er forbausende mange bekymrede foreldre på vår klinikk fordi barnet spiser for lite, har vondt i magen, sover dårlig, er uopplagt og blek, påpeker Sakariassen.

Økologisk er bortkastet, mener noen

Her er flere fakta som kom fram i undersøkelsen:

  • 53 prosent er usikre på hva slags kosttilskudd som er bra for deres barn.
  • 39 prosent er usikre på hvordan de får dekket barnas mineral- og vitaminbehov
  • .
  • 56 prosent er usikre på hvilke kosttilskudd som har en reell effekt.
  • 44 prosent er bekymret for om barna får i seg de næringsstoffene de trenger.
  • 45 prosent sier deres barn får i seg mer frukt og grønt enn de selv gjorde som barn.
  • 55 prosent mener at billigere frukt og grønt må til for at barna får i seg nok vitaminer og mineraler.
  • 61 prosent spiser ferdigmat eller halvfabrikata flere ganger i uken.
  • 35 prosent av norske barn får aldri eller sjelden noen form for kosttilskudd, mens 38 prosent får kosttilskudd hele året. De øvrige får av og til, mest om vinteren.
Undersøkelsen er utført av Kompas Kommunikation på vegne av Multi-tabs, som produserer vitaminer og mineraler til barn. Undersøkelsen ble gjennomført via internett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer