Usikker tenåringssex

Kan du være sikker på at kjæresten ikke har en kjønnssykdom? Kondom er det eneste som beskytter, men tenåringene gir blaffen.

En av tre samleier med en fast partner, skjer med kondom. Det er en av konklusjonene i en stor amerikansk undersøkelse om tenåringer og sikker sex.

Flere bruker beskyttelse når de har tilfeldig sex, men det hjelper fint lite i følge de amerikanske forskerne.

Bytter kjæreste
- Våre undersøkelser viser at tenåringer overvurderer tryggheten ved å bruke kondom ofte med tilfeldige partnere, og sjeldent med en fast partner. Når vi ser på den høye frekvensen av ubeskyttet sex med begge slags partnere, er tenåringene i høy-risikosonen for å bli smittet av HIV og andre kjønnssykdommer, sier Celia M. Lescano ved Brown University til helsemagasinet WebMD.

Hun forklarer at problemet først og fremst ligger i at vi bytter faste partnere ofte. Mange tenåringer holder seg til én kjæreste av gangen, men skifter mellom flere forskjellige kjærester i løpet av kort tid. Utroskap er også en årsak til at sex med kjæresten også bør skje med kondom.

- Din seksuelle helse blir satt på spill når den ene partneren ser på forholdet som forpliktende, og den andre ikke gjør det. Når vi ser den høye utskiftingen av flere partnere, er sex uten kondom alltid en risiko, skriver forskerne i rapporten som er publisert i fagtidsskriftet Journal of Adolescent Health.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruker du kondom riktig? Her er 7 gode tips:

Flere får klamydia
Også her hjemme er usikker sex et alvorlig helseproblem. Norske tenåringer er verdens dårligste til å bruke kondomer, og kjønnssykdommen klamydia smitter nå over 20.000 nordmenn hvert år.

- Mange unge er nok litt naive og tror at sykdommene ikke vil ramme dem selv. Og dessverre har vi ikke noen oppskrift på hva som skal til for å få flere til å bruke kondom, som er det eneste som kan beskytte mot spredningen av kjønnssykdommene, sier Gamnes til Mozon.

Les hele saken her: Vi er kondom-kløner

 

Mozon.no, 26.08.2006