USAs tilbudsdag nummer 1

I USA er dagen etter høsttakkefesten, Black Friday, begynnelsen på julehandelen med mange gode tilbud.

<b>De venter på pengene dine: </b> Idag starter julehandelen i USA og tradisjonelt slår butikkene til med knalltilbud som bare gjelder idag.
De venter på pengene dine: Idag starter julehandelen i USA og tradisjonelt slår butikkene til med knalltilbud som bare gjelder idag. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Farsdag, morsdag og Halloween er alle sermonier som har kommet til oss fra USA i nyere tid. Nå står svartefredag for tur, dagen etter den amerikanske høsttakkefesten. Thanksgiving feires alltid på siste torsdag i november og dagen etter, svartefredag, starter julesalget.

Vi slipper?

De siste årene har markeringen av svartefredag, som også i USA er en relativt ny tradisjon, skutt fart. De fleste butikkjeder og nettbutikker har egne svartefredagstilbud, gjerne på litt større og dyrere gjenstander, for å lokke kunder til butikkene.

Bare Apple av "norske" nettbutikker har egne svartefredagstilbud for nordmenn, det vi har registrert. En liten tur i andre europeiske nettbutikker avslører at skikken er i ferd med å snike seg inn i Storbritannia, men først og fremst er det altså USA som er rammet. Flere nettsteder i USA forsøker å holde oversikt over svartefredagstilbudene. Consumer Report har adressene til disse nettstedene. Noen av dem slipper inn norske kunder, men vær klar over at du må betale moms, eventuell toll og fortollingsgebyr om du bestiller fra USA. Se hvor mye dette blir med Fortollingskalkulatoren (legg merke til at det ikke bare er moms, men også toll, på noen varer fra USA).

I 2007 laget vi en oversikt over amerikanske nettbutikker som sender til Norge. Den er ikke nødvendigvis oppdatert idag, men et godt utgangspunkt for å starte svartefredagshandelen:

Amerikanske nettbutikker som sender til Norge

Etter alt dette strevet:  Amerikanske Amazon.com sender i prinsippet til Norge, men noen produsenter nekter salg utenfor USA. Det får du ikke vite før i siste fase av bestillingen.
Etter alt dette strevet: Amerikanske Amazon.com sender i prinsippet til Norge, men noen produsenter nekter salg utenfor USA. Det får du ikke vite før i siste fase av bestillingen. Vis mer


Ifølge Tollvesenet er dollarkursen 5,61 idag, og 5,60 fra mandag (varene kommer nok ikke til Norge før da). Enkeltvarer under $35,71 skulle derfor snike seg under 200-kronersgrensen for avgiftsplikt. Bl.a. Amazon har svartefredagstilbud til priser under dette.

Gjelder bare idag

For noen butikker står tilbudene de kommer med svartefredag ved lag gjennom hele julen, mens de aller fleste svartefredagstilbud gjelder bare idag. Skal du benytte deg av dem, bør du altså slå til nå (men også litt utover natten er det jo stadig fredag i USA).

Sender til Norge, men..  Frakten koster mer enn varen. Synd, jeg lurer på hva et USB-mikroskop er for noe.
Sender til Norge, men.. Frakten koster mer enn varen. Synd, jeg lurer på hva et USB-mikroskop er for noe. Vis mer


Amerikansk detaljhandel er ikke akkurat etablert for å betjene norske kunder, og du vil fort finne ut at de enten ikke sender varer eller ikke tar kredittkort (!), tar svært mye for frakten og særskilte gebyrer for å ta imot pengene dine.

Våre spredte forsøk endte i blindgater, men leter du tålmodig, finner du nok en deal akkurat for deg.