Illustrasjonsfoto: Joachim Henriksen Foto: Joachim Henriksen
Illustrasjonsfoto: Joachim Henriksen Foto: Joachim HenriksenVis mer

Urytmisk hjerte med iPod

Funky rytmer fra iPod-en kan få fart på kroppen. Men det kan også forstyrre hjertepacemakere.

I en ny studie førte de populære bærbare musikkspillerne til feilfunksjon i pacemakerne hos nesten halvparten av pasientene. I noen tilfeller fikk musikkspilleren pacemakeren til å feiltolke hjerterytmen og i ett tilfelle stoppet hjertestabilisatoren helt å fungere.

Hvis en lege går tilbake og ser på historikken i pacemakeren, kan iPod-forstyrrelsene få ham til å tro at pasienten har unormale hjerterytmer. Dermed kan pasienten ende opp med å få behandling for tilstander han egentlig ikke har, ifølge forskerne fra Michigan University.

Men det verste er hvis iPod-en hindrer en pacemaker i å virke hos en pasient som er helt avhengig av den. Det kan føre til hjertestans, forklarer forskerne til nettstedet Health Day.

Dunk-dunk hele dagen? iPod-en kan gjøre deg døv:

Overdreven frykt
Hvert år får nærmere 2.000 nordmenn pacemaker. En pacemaker sender ut små strømstøt når hjertet slår for langsomt eller hvis det stopper. Den overvåker hjertet hele tiden og trer bare i funksjon når det er nødvendig, ifølge Pasienthåndboka.

Jan L. Svennevig, hjertekirurg ved Rikshospitalet, mener frykten for at svake strømsignaler kan virke inn på dagens pacemakere, er overdreven.

- Elektroniske apparater kan forstyrre pacemakeren, men faren for at hjertet skal stoppe, er ikke stor. Forstyrrelsene kan oppleves som ubehag ved at hjertet gjør noen ekstra slag eller at man blir varm og svett. Men det er ikke farlig, påpeker han.

- Pacemakere er veldig godt beskyttet i dag. De er laget slik at de ikke skal kunne stoppe. Så folk med pacemaker kan trygt fortsette å nyte musikken, understreker Svennevig.

Eksperter har også sagt at mobiltelefonen kan øke risikoen for hjernesvulst. Les mer her:

Pass på mobilen
Pasientene i studien holdt iPod-en fem centimeter fra hjertet i ti sekunder. Hos noen av de 83 pasientene ble det registrert forstyrrelser til og med på 45 centimeters avstand.

Kardiolog Edwin Kevin Heist, støtter forskerne i at iPod kan være en fare for pasienter med pacemakere. Men pasienter kan bruke hvilket som helst husholdningsapparat, mobiltelefon og iPod så lenge de ikke plasserer den like over pacemakeren, understreker han til Health Day.

Ifølge Pasienthåndboka kan enkelte GSM-telefoner hemme pacemakeren dersom de er på og holdes 20 cm eller mindre fra metallboksen.

Er du syk eller frisk? Sjekk her:

Hva skjer når hjertet slår seg vrangt? Les mer her: