Urter mot munnsår

Urter kan benyttes ved munnsår. Prøv å smøre på lavendeloje, lavendel essens, tea tree-olje eller solhattekstrakt når du kjenner at såret begynner å komme.

Publisert

Munnsår
Munnsår eller forkjølelsessår har en tendens til og dukke opp sammen med forkjølelse, influensa eller annen infeksjonssykdom. Er det herpesvirus starter det ofte med en liten hevelse, prikking og svake smerter lokalt på leppen. Hevelsen i leppehuden blir til små blemmer, flere som sitter tett sammen. Det blir verk i såret med gult tynt puss, blemmene sprekker og det dannes en hard skorpe oppå hevelsen. En slik skikkelig verandaleppe kan være svært ubehagelig og vare i 1-2 uker. Herpes sår kan også komme rundt nesen, i munnen, eller andre steder på kroppen

Behandling

Kosttilskudd og vitaminer

Hyppige herpessår forebygges best ved at du styrker immunapparatet ditt. Ta bedre vare på deg selv, stress mindre, spis sunt og regelmessig., få nok søvn, og ikke utsett deg for store fysiske påkjenninger du ikke er i form til tåle.
Ta sårene som et signal om at du bør endre livsførsel.
Solhattekstrakt (se under forkjølelse) er fint å bruke som immunstimulerende i kombinasjon med C-vitamin, andre antioksidanten og Omega-3-tran.
Oppstår sårene ved soling, kan du forebygge ved å bruke sunblock eller høy solfaktor på leppene, gjerne sinkpasta som fås på apotek.

Urter

Lavendeloje/ lavendel essens kan smøres på når du kjenner at såret begynner å komme. Begge deler fåes kjøpt på apotek eller helsekost. Det er det jeg har best erfaring med for å hindre utbrudd.
Tea tree-olje har lignende virkning. Mange har også nytte av å smøre på solhattekstrakt på såret med en gang utbruddet kommer. Sinksalve kan brukes på samme måte. Myrratinktur har også en hvis effekt. Felles for alle disse naturpreparatene er at de må smøres på såret flere ganger de første dagene, til å begynne med gjerne hver time. Husk at munnsår smitter ved kyssing og munnsex. Herpesvirus kan overleve i en gammel tannbørste i dagevis.

Årsak

Såret kommer fra en herpesvirus-infeksjon som de fleste av oss gjennomgår i barneårene(95 prosent av oss har hatt det). Viruset blir liggende inaktivt i dvale i nervene som går til leppene og vandrer ut i leppehuden eller til slimhinnene i munnen når motstandskraften svekkes ved en forkjølelse eller annen infeksjon eller ved den første kraftige soling i påsken. Barn som spiser snø, is, eller stadig slikker seg rundt munnen når det er kaldt om vinteren har også en tendens til å få det. Det oppstår hyppigere ved menstruasjon, lite søvn, psykiske påkjenninger, etter store fysiske påkjenninger, forfrysninger eller andre påkjenninger som reduserer den lokale og generelle motstandskraften.

Når oppsøke lege

Får du stadig store herpessår kan det skyldes at motstandskraften din er svekket, da bør du gå til lege å få undersøkt at du ikke går med en annen sykdom som kan være medårsak til dårlig allmenntilstand. For de som er mye plaget finnes det virushemmende salver på resept som kan smøres på straks du merker tendens til utbrudd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer