Urter mot migrene

I europeisk folkemedisin er Matrem kjent for sine egenskaper mot migrene. Lege Bernt Rognlien forteller mer om urten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Matrem, eller Feverfew som den kalles på engelsk, er en urt som kan forebygge og lindre migrene.

Urten tilhører kurvblomst-familien og har hvite blomster som ligner på prestekrage, kamille og balderbrå.

Mot migrene
Matrem har lang tradisjonell bruk i europeisk folkemedisin mot hodepine, migrene, feber, leddsmerter og menstruasjonssmerter. De siste tyve år er det gjort seks kliniske studier på migrene, fire av disse viste lindrende effekt på migrene.

Hele urten med blader og blomster brukes som utgangspunkt for standardiserte ekstrakter som i Norge fås i helsekostbutikker. Friske blader kan brukes som krydder i mat eller på brødskiven.

Er du plaget av migrene bør du spise 2-3 friske blader om dagen forebyggende, drikke te av tørket plante eller enda bedre bruke ferdige ekstrakter som er standardisert på aktive innholdsstoffer.

Krydder og medisinplante
Matrem som opprinnelig kommer fra Syd-østeuropa er nå vanlig i det meste av Europa. Den er ikke viltvoksende i Norge, men kan dyrkes som krydder og medisinplante. Den er en aromatisk flerårig urt med en gule og hvite kurvblomster som minner om små prestekrager. Bladene er flikkete og ligner på persille, de er kraftig aromatiske.

Bladene og blomsten inneholder flyktige eteriske oljer som gir den karakteristiske aromatiske duften. Blant annet har flere kamfer-lignede stoffer nok også betydning for den medisinske virkningen av planten.

I tillegg har planten en karakteristisk bitter smak som skyldes innholdet av sesquiterpenlaktoner, spesielt et stoff som heter partenolid. Partenolid ser ut til å være den viktigste bestanddelen i matrem og det stoffet som gjør planten aktiv mot migrene, feber og smerter. Partenolid finnes både i frø, blomster og i bladene, mengden varierer med voksested og årstid.

I vår flora er det reinfann, eller Tanacetum vulgare, som kun har gule kurvblomster som er nærmest matrem i slekt. Matrem har lignende aromatiske innholdsstoffer som reinfann, men er betydelig mildere i smak og lukt og kan godt brukes som krydder på brødskiver med ost eller annet pålegg.

Beviser effekten
Selv om det er gjort en rekke kliniske studier på matrem, har Statens legemiddelverk klassifisert matrem som en handelsvare og produkter av matrem regnes derfor som næringsmiddel og kan selges i helsekost og i dagligvare butikker.

På engelsk kalles planten feverfew, det kommer av latin febrifugia, som betyr " en som driver ut feber". Fra gammelt av er den også brukt mot migrene, hodepine, tannpine, astma, psoriasis, insektstikk, menstruasjons regulerende og mot revmatiske lidelser.

I de senere år har planten vært gjenstand for økende interesse, fordi flere studier har vist at den kan brukes for å forebygge migrene anfall og til å behandle og lindre revmatiske lidelser. Fire kliniske studier har vist effekt ved migrene, både redusert antall migrene anfall og mindre kvalme og brekninger som ofte ledsager migrene. Studier har også vist redusert smerte og redusert følsomhet for støy og lys. Disse kliniske studiene er lovende, men flere må utføres før man kan trekke klare konklusjoner om hvilken nytte matrem kan ha for å forebygge migreneanfall.

Dosen varierer mellom 50 og 250 mg tørket matremblad daglig. To studier er gjort som ikke viser klar effekt på migrene, det kan skylles at den ekstrakten som ble brukt i disse studiene ikke innholdt nok virkestoffer. Analyser har vist at det faktiske innholdet av partenolid i kommersielle produkter kan være mye lavere enn det som er angitt på pakningene, dette kan henge sammen med liten holdbarhet på partenolid.

I en studie fikk leddgikt-pasienter matrem eller placebo i tillegg til annen behandling. Matrem ga da en litt bedre effekt enn placebo. Andre studier har vist at partenolid har betennelses dempende effekt, dette kan være gunstig både ved migrene og ved revmatiske sykdommer. Smertedempende og betennelsesdempende virkning av matrem er også vist i en rekke dyrestudier. Det er vist at matrem kan redusere utskillelse av histamin fra aktiverte mastceller og hemmer sammentrekningen av blodkar.

Matrem inneholder noe melatonin, migrene er assosiert med lite melatonin, dette kan derfor være en av virkningen som gjør at matrem forebygger migrene. Matrem ser også ut til å redusere risiko for blodpropp dannelse.

Få bivirkninger
Interaksjoner med andre legemidler og matrem er til nå ikke påvist. Matrem skal ikke brukes hvis det er kjent allergi mot andre planter i kurvblomstfamilien. De mest vanlig plantene i kurvblomstfmilien som kan utløse allergi er burot og prestekrage/chrysantemum. Det er få bivirkninger ved inntak og bruk av matrem. Allergisk kontakteksem og sår i munn kan forekomme ved inntak av friske blad, ved langvarig bruk har det vært rapportert noen tilfeller av magesmerter.

Hvis man slutter brått med matrem etter lang tids bruk vil noen oppleve symptomer som hodepine, uro, søvnløshet og leddstivhet. Man bør derfor trappe ned gradvis i stedet for å slutte brått. Matrem skal ikke brukes under graviditet, den har vært brukt til å sette i gang menstruasjon og større doser har også vært brukt i folkemedisinen for å fremkalle abort. På grunn av lite dokumentasjon, bør den ikke brukes under amming eller gis til barn.

Les også: Magnetisk hjelp mot migrene

 

Først opprettet 24.07.2006
Sist oppdatert: 16.07.2007