Urter mot forkjølelse

Hoste og rennende nese rammer de fleste familier på høsten og vinteren. Men det finnes mer enn solhatt og hvitløk for de som vil prøve alternativ medisin.

En gjennomgang av mange forskjellige studier, har gitt overraskende resultater.

Forskerne ved University of Illinois i Chicago mener at urtene kan hjelpe mot flere problemer som forkjølelser, hudproblemer og søvnproblemer.

Men det er slett ikke de mest kjente produktene som ser ut til å ha best effekt.

Tradisjonell medisin
Andrographis paniculata er i Norge bedre kjent som Kang Yan. Planten har en lang historie i asiatisk tradisjonell medisin mot forskjellige typer betennelser.

Et studie av effekten på barn, tyder på at daglig inntak av Kang Yan kan redusere risikoen for forkjølelser med 50 prosent.

Andre naturprodukter som også har bevist en effekt gjennom vitenskaplige undersøkelser er nattlysolje mot eksem, valerianarot for søvnplager og eføyblader ved bronkitt og astma, mener de amerikanske forskerne.

Kritisk til solhatt
Kjente produkter som solhatt og hvitløk, får derimot så korken passer. Bevisene for de populære naturmidlene er tvilsomme, og noen preparater kan fremkalle allergier, mener forskerne.

- På samme måte som med medisiner, er det flere ting man skal passe på med naturmidler. For eksempel kan solhatt utløse allergiske reaksjoner.

- Foreldre til barn med allergier bør i det hele tatt være svært forsiktige med å gi barna naturmidler, ettersom mange planter er kjent for å utløse allergier, sier forskningsleder Gail Mahady ifølge Reuters Health.

- Derfor må de forstå at all slags behandling av sykdom med naturmidler er bruk av medisin, dette er ikke ufarlige kosttilskudd, mener Mahady.

LES OGSÅ DENNE SAKEN: TVILER PÅ SOLHATT

Først opprettet 14.12.2006
Sist redigert 01.11.2007