Urtemedisin mot bihulebetennelse

Stadig plaget av tilbakevendene bihulebetennelse? Ved bruk av solhattekstrakt, kamille, c-vitaminer og ved å kutte søtmelkprodukter kan du få bukt med bihulebetennelsen.

Bihulebetennelse
Bihulebetennelse er en bakteriell infeksjon i de slimhinnekledde hulrommene som står I kontakt med nesehulen. Vi har bihuler I panne, i overkjevebenet, og i benet mellom øynene og neseroten. Bihulebetennelse kan være akutt eller kronisk. Barn får først utviklet bihulene ved 7-9 års alder og mindre barn har derfor sjelden bihulebetennelse.

Behandling

Saltvann
Den beste behandlingen av bihulebetennelse er å forebygge forkjølelse og infeksjon i øvre luftveier og hals. Det er viktig å få behandlet en luftveisallergi og redusere eksponeringen for støv og stoffer som irriterer slimhinnene(som for eksempel røyk).
Dernest er det beste du kan gjøre å vaske og rense neseslimhinnene dine regelmessig. Neseskylling med fysiologisk saltvann gjør du best med fysiologisk saltvann (ca1 prosent). Du kan bruke ferdig lagde saltvanns spruteflasker som fås på apoteket. Men er du ofte plaget kan du like gjerne få deg en neseskyllekanne og lage saltvannet selv. Nesespray eller nesedråper med fysiologisk saltvann er best egnet til barn. Neseskyllekannen fås kjøpt på apotek. Bruk temperert vann fra springen (35-37 grader). Dette vannet er mer enn rent nok, for i nesen er det alltid rikelig med bakterier. Tilsett en toppet spiseskje salt eller havsalt til en liter vann og rør godt rundt til alt er løst opp. Denne blandingen brukes til neseskyllinger 1-3 ganger daglig. Dette er effektivt for å forebygge bihulebetennelser. Ved en akutt kraftig infeksjon hjelper det alltid og skader aldri, men er ikke alltid tilstrekkelig alene til å bli bra. Ved kronisk bihulebetennelse hjelper det alltid, men det tar ofte tid før du blir betydelig bedre og det krever at du skyller 1-3 ganger daglig i 3-6 uker eller lenger. Når du er bra kan du gå over til å skylle en gang annen hver dag og så 2 ganger i uken for å forebygge. Kommer symptomene tilbake kan du øke hyppigheten. Til og begynne med skyller du på denne måten bare selve nesehulen, etter hvert som slimhinnene blir mindre hovne åpner bihulene seg og får nytte av saltvannet de også. Når det skjer kan du plutselig oppdage at saltvannet renner ut av nesen mange minutter etter at du har skylt, og dette skjer ofte når du bøyer deg fremover.
Jo mer sekret og snørr det er jo viktigere er det at vannet er salt nok. Bruk derfor gjerne litt mere salt enn nevnt ovenfor hvis det er mye slim, da løses slimet bedre og slimhinne hevelsen går raskere ned. Bruk aldri svakere saltløsning enn 0,9-1%.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Urter og kosttilskudd
Temperert kamille te er fint og bruke hvis slimhinnene er veldig betente. Bruk 10-12 teskjeer tørket kamille i 1 liter kokende vann. La blandingen trekke med lokk i 5 minutter , sil den gjennom en tett lerretsduk og avkjøl den ned til 35-37 grader. Du tilsetter salt i samme mengde som når du bruker vann. Kamillens betennelsesdempende virkning forsterker effekten av disse skyllingene.
Solhatt ekstrakt eller annen immunstimulerende behandling bør brukes ved kronisk og akutt bihulebetennelse (se under forkjølelse).
I tillegg anbefales det å ta tran og C-vitamin regelmessig. Mange med hyppige bihulebetennelser eller kroniske plager blir betydelig mindre plaget hvis de kutter søtmelksprodukter eller lever helt melke fritt. Melk øker ofte slimproduksjonen og min erfaring er at mange som kutter melk får mindre problemer med hovne slimhinner i øvre luftveier.

Alternative behandlingsformer
Homeopaten og akupunktøren er gode hjelpere for de som er mye plaget med bihulebetennelse, begge deler anbefales på det varmeste.

Symptomer
Hovedsymptomet er smerter i panne, mellom øynene og under øynene avhengig av hvilke av bihulene som er rammet. Smertene kan stråle ned i tennene, bak mot øret eller opp i hodet, og forveksles ofte med hodepine av annen årsak eller tannverk. Smerten kan være ensidig, men sitter også ofte på begge sider. Smertene ved akutt bihulebetennelse øker kraftig når du bøyer hodet fremover, for da øker trykket. Ved kronisk bihulebetennelse trenger ikke smertene være kraftige, men karakteriseres oftest av konstant press i hodet, som ofte blir verre når du lener deg fremover. Et annet symptom er at nesen er tett og det er økt mengde sekret fra nesen.

Årsak
En akutt bihulebetennelse starter nesten alltid etter en forkjølelse, halsinfeksjon eller annen infeksjon i luftveiene. Har du luftveisallergi er du på grunn av irritasjonen som allergien lager i neseslimhinnene, også lettere disponert for å få bihulebetennelse. Irritasjon i neseslimhinnene gjør at slimhinnene hovner opp og da tettes ofte utførselsgangene til bihulene, som blir lukkede rom med slim og bakterier som ikke får avløp. Bihulebetennelse er oftest forårsaket av stafylokokker, streptokokker, hemofylos bakterier eller pneumokokker som normalt er tilstede som en liten del av normalflora i slimhinnene, nese og svelg. Bihulebetennelse er derfor lite smittsomt.

Når oppsøke lege
Ved bihulebetennelse med kraftige smerter og eventuelt fare for at bihulene sprekker bør du gå til lege. Leger oppstarter alltid antibiotika behandling hvis bihulebetennelsen er veldig kraftig. Det behandles nok alt for mange bihulebetennelser av lettere grad med antibiotika i dag, undersøkelser viser at det sjelden forkorter sykdomsforløpet vesentlig. I tillegg brukes slimhinne avsvellende tabletter og nesespray. Dette er behandling som ikke bør brukes lenger enn 1-2 uker. Stadig bruk av slimhinne avsvellende nesespray gjør på sikt større skade enn nytte, fordi ernæringen til neseslimhinnene blir dårligere. Neseslimhinnene kan da bli kronisk hovne. Kirurgisk behandling med operasjon eller oppstikking av bihulene for å sikre avløp for snørr og slim, er siste utvei hos de som er kronisk plaget. Denne operasjonen helbreder ikke, men lindrer ofte smertene og plagene betydelig.

Er man i tvil om diagnosen kan legen bruke CT, røntgen og andre former for gjennomstråling.