Urtecoctail mot hangover

Slapp i fisken etter en kveld på byen? Et ekstrakt fra en kaktus kan gjøre underverker mot kvalme og kamelmunn.

Om du har drukket for mye alkohol får du ta konsekensene selv. Men noe er det jo allikevel mulig å gjøre for å redusere de verste konsekvensene av fyllesyken.

Mye vann før sengetid, artisjokker for galleblæra, godt med mat og c-vitaminer er alle tips som kan hjelpe mot plagene. Og nå har et nytt ekstrakt fra fikenkaktus vist svært gode resultater. I følge en ny undersøkelse kan kaktus-pillene redusere problemer med kvalme, tørr munn og dårlig appetitt samt redusere risikoen for en kraftig hangover.

Frivillige testdrikkere
Den amerikanske undersøkelsen er gjennomført ved Tulane Health Sciences Center i New Orleans. Urte-ekstraktet OFI ble gitt til halvparten av 64 unge frivillige som fem timer senere skylte ned mellom fem og ti drinker på tom mage. Den andre halvparten ble gitt placebopiller uten noe effektivt innhold.

To uker senere ble forsøket gjentatt, denne gangen med ekte og falske piller til motsatte grupper av deltakerne. Morgenen etter forsøkene ble de frivillig bakfulle intervjuet og testet for symptomer på fyllesyke.

Testene viste at kaktus-pillene virkelig kunne redusere problemene med tørr munn, kvalme og nedsatt appetitt dagen derpå. Risikoen for en "alvorlig hangover" ble også redusert med 50 prosent. Pillene kunne derimot ikke gjøre noe med problemer som hodepine, svimelhet eller løs mage.

Bekjemper betennelse
Forskerne antar at ekstraktet fra fikenkaktus har evnen til å hjelpe kroppen med å produsere proteiner som reduserer skader på celler. Konsekvensene av mye alkohol kan nemlig være en slags betennelsestilstand i cellene i kroppen. Denne effekten kunne også måles ved at kaktuspillene ga en lavere konsentrasjon av C-reaktivt protein som er en indikator på betennelser.

Men pillene har også sine klare begrensninger. En klassisk fyllesyke består i tillegg til betennelsene også av problemer på grunn av dehydrering og dårlig søvn. Og slike problemer kunne ikke kaktuspillene gjøre stort med.

Farlig alkohol
Forskerne som gjennomførte undersøkelsen la vekt på at store mengder alkohol er like skadelig for kroppen selv om piller eller andre hangover-kurer kan lindre noen av problemene.

- Alle andre skadelige effekter av alkohol, som leversykdommer, økt risiko for demens, risiko for fosterskader og hjertesykdom blir upåvirket av slike medikamenter. Om du vil drikke alkohol er det beste rådet fortsatt å ta et glass vann mellom hver drink. Du bør også ta en prat med legen din før du bruker ekstrakter som OFI, sier forskningsleder Jeff Wiese i en kommentar til Reuters Health.

Undersøkelsen er nylig publisert i fagmagasinet Archives of Internal Medicine.

Mozon 29.06.2004