Uoppdaget cøliaki skader fosteret

Uoppdaget og ubehandlet glutenallergi hos kvinner kan føre til for tidlig fødsel, lav fødselsvekt og vekstproblemer hos barna, advarer svenske forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En stor svensk undersøkelse viser nå at glutenallergi kan være en viktig årsak til at noen barn blir hemmet i utviklingen under graviditeten. Årsaken er antageligvis at fosteret får for lite næring.

- Konsekvensen av dette må bli at kvinner i fruktbar alder og spesielt de som prøver å bli gravide, bør være oppmerksomme på symptomer på glutenallergi. Det gjelder for eksempel diffuse mageproblemer og tretthet, selv om problemene ikke er der hele tiden, sier forskningsleder Jonas Ludvigsson ved Universitetssykehuset i Ørebro til Svenska Dagbladet.

Dobbelt risiko
Den svenske undersøkelsen bygger på studier av over 2000 barn av kvinner med glutenallergi. Halvparten av kvinnene i undersøkelsen var ikke klar over sin allergi før barnet ble født.

Sammenlikninger av de to gruppene viste at kvinnene som ikke spiste glutenfri mat fikk mindre barn og fødte oftere med keisersnitt. Risikoen for å føde et barn under 2.500 gram var også fordoblet i denne gruppen.

- Dette er alle tegn på at barnet ikke utvikles optimalt. Mødrenes nedsatte næringsopptak kan være årsaken til at barnet ikke utvikles som normalt, mener Ludvigsson.

Vanlig allergi
Intoleranse for gluten, eller cøliaki er en slags allergisk reaksjon på proteinet gluten som finnes i mange vanlige kornsorter. Resultatet av allergien blir en vedvarende irritasjon i tarmsystemet når det utsettes jevnlig for gluten.

Irritasjonen fører til at næringsopptaket i tarmen reduseres i lang tid. Ved en overgang til glutenfri diett kan det ta ett eller to år før tarmsystemet fungerer helt optimalt igjen.

 

Mozon.no, 08.08.2005