Vi svetter i vei på treningssentrene - men hva om vi hadde brukt energien annerledes?<br />
<i>Foto: Milca Mulders</i> Foto: Milca Mulders
Vi svetter i vei på treningssentrene - men hva om vi hadde brukt energien annerledes?
Foto: Milca Mulders Foto: Milca MuldersVis mer

Unyttig treningssvette?

Vi iler avgårde til treningssentrene for å forbrenne kalorier. Kunne vi ha brukt energien på en bedre måte, spør vår kommentator.

Musikken dunker ut av høytalerne, det hvite lysstoffrørlyset skjærer i øynene og luften i rommet blir klammere og klammere.

- En to tre, å kom igjen nå! Høyere med knærne! Ta i skikkelig nå!

Vi er 70 svette mennesker som hopper mer eller mindre grasiøst rundt i den lille salen. Er det ikke ganske surrealistisk at vi frivillig står her og hopper til svetten renner, og lar oss dirigere av en instruktør som helt klart har tatt for mye Møllers tran?

Helsvett januar

Årets svetteste måned er i gang. Nå skal vårt nye og bedre liv starte, og vi strømmer til treningssentrene. Kjeder som Elixia og SATS gnir seg i hendene og frister tredemøllenoviser med fri innmelding og en måneds gratis trening. Her gjelder det å lokke til seg flest mulig sofagriser med dårlig samvittighet for all juleribben som har lagt seg rundt skinka.

>>Les også : Svette januarkampanjer


Moderne trim

For bare 30 år siden var det knappest noen som visste hva et treningssenter var. Det fantes sikkert et og annet studio der fantastene kunne løfte vekter, men bortsett fra det, var vel stort sett Trim for eldre på formiddags-tv det nærmeste vi kom.

Var vi slappere før? Nei, det er visst i disse moderne tider, når arbeid betyr å sitte på kontorstolen åtte timer om dagen, og middagen består av ferdigproduserte kaloribomber, at vi har blitt slappe. Det mener i hvert fall ekspertene.

Alle snakker om fedmeepidemien i landet. Aftenposten startet året med å melde at en av fem nordmenn er feit. I ren panikk melder vi oss inn som medlem på nærmeste treningssenter for å unngå å bli en del av fedmestatistikken, eller for å hoppe over fra 1/5-gruppen til 4/5-gruppen.

Tilbake i treningssalen har instruktøren hatt sin siste raptus, og vi avslutter timen med å klappe for egen innsats. Jammen har vi vært flinke! Vi har inngått en bindende avtale om å betale rundt 6.000 kroner i året for å få lov å dele svettedråper med noen hundre andre, og høre en instruktør skrike oss inn i øret hvor innmari gøy det er å ta armhevinger.

Nyttigere energibruk

La oss se på dette fra et økonomisk perspektiv. Jada, vi vet alle at det er gratis å sykle til jobb, gå på langrenn eller jogge i parken. Dropper du treningssenteret, kan du spare 6.000 kroner i året. Men hva om vi tenker litt større, og ser på dette i et samfunnsøkonomisk perspektiv. Hva kunne vi fått til, dersom treningssentermedlemmene hadde brukt energien sin på andre aktiviteter?


Hva om vi for eksempel hadde brukt en time og et kvarter på å plukke søppel i nærområdet i stedet for å dra på squashtimen? Da hadde vi forbrent omtrent like mange kalorier, ifølge Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet. (Se tabell, vi regner med at å plukke søppel er omtrent like energikrevende som å luke ugress.) Samtidig hadde vi gjort nærmiljøet hyggeligere, og spart kommunen pengene de ellers måtte bruke på opprydding.

Hagearbeid forbrenner godt med kalorier.
Foto: Manny Protester Foto: Manny Protester
Hagearbeid forbrenner godt med kalorier.
Foto: Manny Protester Foto: Manny Protester Vis mer


Vi kunne tilby oss å klippe plenen og rydde i hagen til den gamle damen i nabohuset (hvis vi ikke burde gjøre det i vår egen hage først, da). Et par timers hagesjauing ville forbrent rundt 600 kalorier, omtrent like mye som en treningstime på spinningsykkelen. Vi ville fått et bedre forhold til nabokona, og kanskje vært med på å forlenge perioden hun kan bo hjemme, før hun må på sykehjem. Det er penger spart for samfunnet.

Og hvis den etterlengtede snøen endelig kommer, kan vi ta måken i egne hender og rydde snøen selv. Da får vi svidd av 480 kalorier i timen, omtrent det samme som vi ville brukt på en dansetime på treningssenteret. Vi slipper å irritere oss over at måkebilen ikke kommer og rydder kjapt nok, og sparer måkebilen for verdifull tid (og tid er penger).

Dette er selvsagt ren utopi og Ole Brumm-tankegang. Plukke søppel? Klippe plenen? Måke snø? Det er ingen som gidder å gjøre noe av disse kjedelige tingene gratis.

Nei, da vil vi heller betale for å forbrenne kaloriene på tredemøllen på treningssenteret. Selv om det egentlig er minst like kjedelig å løpe på tredemøllen som det er å rake løv.

Les også: