Unngå unødvendig ultralyd

Noen gravide ønsker å ta ultralyd for å få et bilde eller en video av det ufødte barnet. Nå advarer svenske forskere mot unødvendige ultralydundersøkelser.

Ultralydundersøkelser kan forstyrre utviklingen av fosterets hjerne. Det viser en undersøkelse som Helen Kieler og hennes kollegaer ved Karolinska Institutet i Stockholm har gjort. Undersøkelsen ble publisert i slutten av november i Journal of Epidemiology, og viser at noen menn som genetisk sett var forventet å være høyrehendte, ble venstrehendte. Se artikkel om dette

Nå advarer de svenske forskerne vordende mødre mot å ta unødvendige ultralydundersøkelser.

- Ultralyd blir enkelte ganger misbrukt. Det utføres mange ultralydundersøkelser som ikke er nødvendige, sier Kieler. Derimot oppfordrer hun kvinner til fortsatt å møte fram til rutineundersøkelser en eller to ganger i løpet av svangerskapet.

- Enkelte gravide ønsker å ta ultralyd for å få en video av det ufødte barnet og ha det som et minne, sier Francis Duck, leder av den europeiske komiteen for sikkerheten ved medisinsk ultralyd, Royal United Hospital i Bath, England, til tidsskriftet Hvordan ultralyd påvirker utviklingen av hjernen er foreløpig ikke kjent.

- Men det er velkjent blant nevrologer at høyrehendte mennesker kan bli venstrehendte på grunn av en liten hjerneskade, sier Kieler.

 

Mozon.no, 13.12.01