Unngå turistdiaré på reisen

Publisert
Sist oppdatert

Unngå turistdiaré på reisen

Skal du reise til Latin Amerika, Afrika eller Asia er det 20-50 prosent sjanse for at du får turistdiaré. Reiser du i Europa er sjansen under 7 prosent. Her får du gode råd for hvordan du kan best mulig kan unngå og behandle turistdiaré.

Begrepet turistdiaré benyttes i sammenhenger hvor en person som er ute og reiser får plutselig diaré. Den skyldes som oftest bakterier, men kan også fremkalles av virus og parasitter. I tilegg til diaré kan man også ha kvalme, oppkast og eventuelt feber.

Diareen kan i enkelte tilfeller være slimete og blodblandet. Sykdommen går vanligvis over av seg selv i løpet mindre enn fem døgn.

Vanlige symptomer er 4-5 løse avføringer pr. dag, magesmerter/krampe, kvalme og ev. feber. Omtrent 1/3 av pasientene blir så dårlige at de må holde sengen.

Hvem er utsatt for å få turistdiaré?

Opphold under dårlige hygieniske forhold gir størst risiko for diaré. I Afrika, Sør- og Mellom-Amerika, Midtøsten og Asia er det vanlig at turister får diaré. I Nord-Amerika, nord og sentral Europa, Australia og New Zealand er det mindre enn 7 prosent risiko. I

Karibien, nordlige Middelhavsområder, Israel, Japan, Syd-Afrika, Kina og tidligere Sovjet er risikoen 8-20 prosent. Risikoen i Latin-Amerika, Afrika og Asia er hele 20-50 prosent.

Småbarn har økt risiko for alvorlig infeksjon. Personer med nedsatt syreproduksjon eller som bruker syrenedsettende medikamenter har større risiko (magesyren dreper bakterier).

Hvordan får man turistdiaré?

Overføring av smitte via vann er vanlig. Dette kan være vann du drikker, vann i isbiter eller vann brukt til å vaske grønnsaker og frukt. Andre smitteveier er via personer som har tatt i maten du spiser, eller via mat som ikke er tilstrekkelig kokt eller stekt.

Tips for å unngå turistdiaré

- Bruk vann du får kjøpt på flaske, både som drikke og til tannpuss

- Ikke bruk isbiter i drikke såfremt du er sikker på at de er laget av rent vann

- Unngå meieriprodukter som ikke er pasteurisert

- Skrell grønnsaker og frukt (skrell dem selv)

- Ikke spis salat

- Spis bare mat som er godt kokt eller stekt

- Unngå mat fra boder på gaten

- Unngå rå eggeplommer som bløtkokte egg, eggekremer o.l

Hva skal du gjøre hvis du har fått turistdiaré?

Ved kraftig diaré kan kroppen få underskudd på væske (dehydrert). Drikk derfor rikelig med vann tilsatt sukker og litt salt. Egne blandinger av sukker og salt som skal tilsettes vann, får du kjøpt på apoteket. Disse kan du ta med deg på reisen.

Hjemmelaget: ½ ts (2,5 ml) bordsalt, 3 ss (45 ml) sukker i en liter vann

Stoppende midler som for eksempel Loperamid/Imodium bør man unngå, såfremt du ikke er avhengig av å få stoppet diaréen, f.eks. på grunn av flyreisen hjem. Ellers er det som regel en fordel å la naturen gå sin gang, la tarmen tømme seg for sykdomsfremkallende bakterier eller virus. Hvis du likevel benytter stoppende midler, skal de ikke brukes lenger enn i 48 timer, og ved blodig diare skal de ikke benyttes i det hele tatt.

Antibiotika er sjelden nødvendig, og kommer kun på tale ved alvorlig diaré. De aller fleste tilfeller av turistdiaré er som sagt milde, og går over av seg selv.

Leskedrikker som cola eller sportsdrikker bør unngås da disse øker væskemengden i tarmen og kan forverre diaréen. Slike drikker må i tilfelle blandes med like deler vann.

Tilstanden krever sjelden medisinsk behandling, og det er normalt at diaréen går over i løpet av noen få dager.

- I 90 prosent av tilfellene går diareen over av seg selv i løpet av mindre enn en uke.

- 20 prosent har symptomer kortere enn 1 dag

- 50 prosent har symptomer kortere enn 2 dager

Hos 10 prosent vedvarer diaréen utover en uke 5-15 prosent symptomer med feber, slimete og blodig avføring og magekramper.

Hvis du får høy feber eller feber som varer lenger enn et par dager, samt hvis du har diaré i mer enn 14 dager, bør du søke lege. Det samme gjelder diaré tilblandet blod eller slim som varer mer enn noen få dager.

Kilde: Norsk Legehåndbok (Norsk Helsinformatikk)

Tilrettelagt av Silje Stavik 06.06.02

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer