Unngå tropeferiekløe - bruk solseng

Bruk solseng hvis du skal tilbringe ferien på en strand i Thailand eller Gambia. Ligger du rett på sanden, kan du risikere å komme hjem med en uutholdelig kløe, sier hudspesialist Ole Fyrand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Unngå tropeferiekløe - bruk solseng

Bruk solseng hvis du skal tilbringe ferien på en strand i Thailand eller Gambia. Ligger du rett på sanden, kan du risikere å komme hjem med en uutholdelig kløe.

Av Silje Stavik

Paradis-strendene i tropene er ofte infisert med små parasitter. Disse trives best hos katter og hunder, men de kan også vandre inn i menneskehud.

- De små larvene går inn i huden for å lete etter riktige blodårer hvor de kan få næring. For verten blir resultatet en intens, nesten uutholdelig kløe, sier overlege Ole Fyrand, Rikshospitalet.

Parasittene er ikke farlige, og uten behandling dør de etter noen dager eller måneder. Men i mellomtiden vil de som rammes få så sterk kløe at de ofte klorer seg opp. Som regel er det verst på føtter, baken, magen og brystet. Effektive medikamenter tar knekken på parasittene.

- Bruk solseng eller eventuelt et rent, tykt håndkle hvis du ligger på stranden i tropiske land, råder Fyrand. Han har særlig sett denne parasitten - larva migrans - hos pasienter som har vært på ferie i Thailand og Gambia.

Bør man ta spesielle forholdsregler når det gjelder barn?
-Småbarn har liten risiko for å få slik tropeferiekløe , for de er oftest i aktivitet. Men ta med badesko og skyll hele kroppen med rent vann etter badet og strandoppholdet. Det er imidlertid de voksne som legger seg ned og blir liggende stille som er i risikosonen, sier Fyrand.

mozon.no 01.07.02