Unngå tannbleking hjemme

Er du blant dem som bleker tennene hjemme? Sjekk produktene på forhånd. Tannleger advarer mot hjemmebleking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jakten på det perfekte smil tar ikke slutt. Mange velger å bleke tennene sine hjemme, for å slippe unna med noen kroner. Men skal vi tro britiske forskere, bør man unngå dette.

Hjemmebleking kan føre til skader på tenner, munnhule og hals.

Skumle, ukjente produkter
Mange kjendiser bleker tennene sine for å få et vakkert smil på bilder. Eksempler på dette er Catherine Zeta-Jones og Britney Spears. Ønsket om å oppnå et Hollywood-utseende gjør at mange kvinner velger å gå i samme spor.

Dr. Mark Hughes ved Harley Street Dental Studio er bekymret. Folk i Storbritannia kjøper i økende grad tannblekingsprodukter, både over disk og på internett.

- Mange av disse ukjente produktene er nye og har ikke gått gjennom noen prøver eller offisielle tester, sier han til The Independent.

Kan gå galt
Ved å bleke tennene hjemme, tror mange at de sparer noen kroner. Så enkelt er det imidlertid ikke. Mange ender opp med å bruke mer penger på å rette opp skadene enn de i utgangspunktet brukte på produktet.

De tre vanligste måtene å bleke tennene på er ved laseraktivert gele, nattlig bruk av en form spesiallaget av tannlegen eller produkter du ordner med på egen hånd - uten råd fra tannlege. Selv om de to første måtene er dyrere enn sistnevnte, bør du være forsiktig.

- Dette er noe du må få gjort profesjonelt, ikke over disk eller internett, sier Anthony Zybutz, en kosmetisk tannlege i London, til The Independent.

Dersom noe går galt under blekingen, kan du få gumme- eller kjeveproblemer. Hvis du svelger det kan du også få problemer med halsen.

Enkle tips
Vil du få hvitere tenner til jul, men har ikke råd til en dyr behandling hos tannlege? Da kan du gjøre noen enkle ting på egenhånd - som slett ikke er farlig eller komplisert.

- Først bør du rense tennene. Er det lenge siden du har vært hos tannlegen, kan det være på tide med et besøk. Få fjernet tannstein og eventuelle hull, og tennene blir straks mye friskere.

- Puss tenner! Du trenger ikke bruke tannkrem med blekemiddel. Det gir ikke nødvendigvis noe mer hjelp enn annen fluortannkrem. Det viktigste er å holde tennene rene.

- Kutt ut røyk, rødvin og annet som misfarger tennene.

- Hvis du vurderer hjemmebleking: Spør tannlegen om råd. Si at du vurderer å bleke tennene selv, så kan du få råd fra en ekspert om hva som er trygt å bruke.

Du må for øvrig huske at mange av produktene til salgs for hjemmebleking fungerer godt. Etter en prat med tannlegen kan du få vite hvilke som er bra og hvilke du bør styre unna.

 

Mozon.no, 30.11.05