Unngå snus ved røykeslutt

Bruker du snus for å stumpe røyken? Da er risikoen stor for at du blir enda mer avhengig av nikotinen.

Røykeslutt er i vinden. Og mange velger en pris under leppa i stedet for sigarettene når røyksuget blir for stort.

Men flere eksperter advarer mot denne formen for røykeavvenning. Med snus er nemlig risikoen stor for at du aldri blir kvitt røyksuget. Mange ender opp med å bruke snus i tillegg til sigarettene, og endre opp med enda større avhengighet til nikotin.

Anbefaler plaster
- Vi kan ikke anbefale noen å bruke snus som en del av røykeslutten. Vi er ikke kjent med studier som viser at snus har bedre effekt på røykeslutt enn vanlige røykeslutt-produkter som nikotintyggegummi eller nikotinplaster, forteller avdelingsdirektør Hege Wang ved Sosial- og helsedirektoratet til Mozon.

Hun bekymrer seg over at stadig flere unge menn ser ut til å bli faste snusere.

- I likhet med sigaretter inneholder snus en flere kreftfremkallende stoffer og nikotin. Mye tyder derfor på at snus er både avhengighetsskapende og helsefarlig, sier Wang.

Selger stadig mer
Etter innføringen av røykeloven i 2004 fikk snusboksene ben å gå på i Norge. Og det er lite som tyder på at trenden er på retur. Bare i løpet av de siste tre månedene økte salget av snus med 19 prosent, sammenliknet med samme periode i fjor.

- Røykeloven har vært veldig positiv for vår del. Vi applauderer alle som slutter å røyke og som går over til snus, sier pressesjef Mikael Arnebert i Swedish Match Norge til VG.

Dette selskapet leverer snustypene General, Ettan, Grovsnus og Catch og har en markedsandel på over 90 prosent av snus-salget i Norge.

 

Mozon.no, 02.06.2006