Unngå sameiefella

SAMEIE: For lite penger til å kjøpe det du vil? En løsning er å spleise med venner og familie. Men pass på at du ikke blir sittende igjen med svarteper. Med vår gratis sameiekontrakt kan du unngå sameiefella.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Drømmer du om byens feteste karaokeanlegg, ny båt eller en grei bruktbil?

For deg som ikke har stinn lommebok kan et spleiselag være veien til lykken.

Når to eller flere eier en gjenstand sammen, kalles det et sameie. Du kan bruke gjenstanden slik en eneeier ville gjort, men siden du kun eier en viss andel av gjenstanden blir rådigheten noe begrenset. Du må nemlig ta hensyn til din medeiers interesser.

Hvilke regler gjelder?

Dere står fritt til å avtale hvilke regler som skal gjelde for deres sameie. Hvis dere ikke har noen egen avtale, er det Sameieloven fra 1965 som vil regulere forholdet.

Vårt utkast til sameieavtale er en kombinasjon av lovens regler og hva vi synes er mest rimelig. Spørsmål som ikke tas opp i selve avtaleutkastet vil derfor bli regulert av selve loven. Trykk her for å se mer om innholdet i kontrakten.

Trykk her for å få din gratis sameiekontrakt

Er du trygg med kontrakt?

//www.ragnarwiik.com/">Advokat Ragnar Wiik.
Advokat Ragnar Wiik. Vis mer


- En sameiekontrakt vil selvsagt ha stor bevisverdi hvis det blir krangel eller uenighet mellom sameierne, sier advokat Ragnar Wiik.

Pass på at alle sameierne signerer på hvert sitt eksemplar, og gi gjerne en kopi til en person du stoler på. Et godt tips kan også være å oppbevare kontrakten i en bankboks.

Alle rettigheter i fast eiendom bør tinglyses i grunnboken, på den måten kan du sikre deg rettsvern mot medeiers kreditorer.

- Når det gjelder heftelser på biler og motorsykler må de registreres i løsøreregisteret i Brønnøysund. Her må dere også passe på at heftelsene, det vil si din eierandel, blir registrert ved selve kjøpet av gjenstanden. Det går dessverre ikke an å registrere den i ettertid, sier Wiik.

- Skal dere spleise på en småbåt, må den registreres i Småbåtregisteret. Eier du båten sammen med en annen, kan dere begge stå som eiere. Her er det også mulig å legge inn en klausul som sier at omregistrering til ny eier ikke kan skje før alle medeierne i båten har gitt skriftlig aksept, avslutter advokat Ragnar Wiik.

Flere nyttige kontrakter:

MERK: DinSide tar ikke ansvar for eventuell feil lovanvendelse i kontraktene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer