ENKLE TIPS: Det er flere måter å slippe restskatt for 2011, selv om året nærmer seg slutten. Foto: PER ERVLAND
ENKLE TIPS: Det er flere måter å slippe restskatt for 2011, selv om året nærmer seg slutten. Foto: PER ERVLANDVis mer

Unngå restskatt på neste oppgjør

Ikke for sent å redde seg fra uvelkommen restskatt.

Ergrer du deg over restskatt på forrige skatteoppgjør, er det fortsatt mulig å unngå et liknende scenario i neste oppgjør fra Skatteetaten.

Selv om enkelte bevisst velger å betale for lite skatt fordi de foretrekker investeringer som gir høyere avkastning, er det ikke for sent for de av oss som frykter restskatt som pesten.

I løpet av årets siste måneder er det fullt mulig å redde seg fra fremtidig restskatt.

Beregn skatt for 2011

Da du fikk tilsendt skattekort for 2011, fikk du også med papirer som viser grunnlaget som ditt skattekort er beregnet ut i fra. Finn fram disse papirene og sjekk om grunnlaget faktisk gjenspeiler din økonomi så langt i år.

Skatteetaten har dessuten et eget program som gir deg et pekepinn på hvor mye skatt du totalt skal betale i 2011.

Ved å fylle ut blant annet forventet inntekt, gjeld og fradrag får du oppgitt en beregning på skattebeløp for inneværende år.

På siste lønnsslipp finner du blant annet ut hvor mye du tjener i brutto månedslønn, og hvor mye du har tjent så langt i år. Der skal det også stå oppført hvor mye skatt du har betalt så langt i 2011. Med utgangspunkt i månedlig skattetrekk er det enkelt å regne ut hvor mye skatt du blir å betale for 2011, og om dette tallet samsvarer med tallet i Skatteetatens beregning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er det ikke samsvar i tallene, er det likevel ikke for sent å unngå baksmell.

Les også: Så mye betalte du i skatt for 2010

Be om større skattetrekk

Tror du at du skulle ha betalt mer enn du har gjort så langt i år, er det en enkel måte å unngå restskatt på.

Selv om skattekortet styrer hva du skal betale hver måned, er det ikke noe problem å be arbeidsgiver om å trekke mer skatt enn det skattekortet tilsier i årets resterende måneder.

Jo høyere ekstrabeløp du velger å trekke hver måned, jo mindre blir sannsynligheten for restskatt.

Les også: Disse skal ikke betale skatt

Be om nytt skattekort

Forventet årsinntekt er avgjørende for hvor mye skatt man blir trukket hver måned, men også endringer i utgifter kan påvirke hva som er riktig skatt for deg.

Du kan bestille nytt og riktig skattekort hos Skatteetaten.

Tabellkort tar høyde for normale inntektsendringer, her må det være snakk om vesentlige endringer i gjeld eller formue for at du trenger nytt skattekort.

 • Bruk BSU
 • Er du under 34 år, er det veldig gunstig å spare så mye du kan på BSU, som ifølge økonomer er uslåelig sammenlignet med andre spareformer.

  Hvis du faktisk betaler for lite skatt hver måned, tilsier dette at du skal kunne sette av penger hver måned, siden du får utbetalt for mye i lønn.

  Med BSU kan man spare opptil 20.000 kroner i året, som tilsvarer 4.000 kroner i skattefradrag. Frykter du restskatt på kommende skatteoppgjør, er det altså en god idé å utnytte skattefordelen BSU gir fullt ut frem til årsskiftet.

  Les også: Ekstraavdrag på lånet mer lønnsomt enn sparing

  Sett av penger på konto

  For de over 34 år som ikke kan benytte BSU, men tror de har blitt trukket for lite i skatt hver måned, er det en mulighet å sette av penger de neste fire månedene - og dermed ha penger i bakhånd hvis man må betale restskatt.

  Riktig plassering av pengene kan dessuten gjøre at du går i pluss.

  Så lenge du plasserer pengene slik at de får høyere avkastning enn det som blir lagt til i renter på restskatten, ville dette lønne seg.

  Årets rentesats på restskatt var 1,44 prosent per år. For kommende skatteoppgjør blir det beregnet rentetillegg for restskatt fra 1. juli 2011 til den datoen man får skatteoppgjøret i 2012. For eksempel tilbyr Nordax Finans 4,25 prosent rente ved sparing fra første krone, ifølge Finansportalen.