Er du blant de 753.330 nordmenn som må betale restskatt? Da bør du betale innen 31. mai, så slipper du å betale renter på beløpet.  Foto: PER ERVLAND / BERIT B. NJARGA
Er du blant de 753.330 nordmenn som må betale restskatt? Da bør du betale innen 31. mai, så slipper du å betale renter på beløpet. Foto: PER ERVLAND / BERIT B. NJARGAVis mer

Unngå renter på restskatten

Betaler du innen før 31. mai slipper du å betale renter.

Sommeren nærmer seg og mange gleder seg til både skattepenger og feriepenger skal utbetales. Men det er ikke alle som var like heldige med årets skatteoppgjør.

De foreløpig beregningene viser at 753.330 personer må betale til sammen 13,8 milliarder kroner i restskatt. Det utgjør 18.355 kroner i gjennomsnitt.

Men en fordel kan du ta med deg om du fikk baksmell. Restskatt som betales inn til Skatteetaten innen 31. mai slipper du nemlig å betale renter på.

Les også: Bedre enn lønnsøkning?

Slipper unna et år med renter

Skatteetaten oppgir på sine nettsider at renter på tilgodebeløp beregnes fra 1. juli i inntektsåret og frem til datoen skatteoppgjøret blir sendt skattyter. Hva gjelder restskatt, beregnes rentene fra 1. juli i inntektsåret og frem til forfall første termin restskatt. Det er samme sats for rentegodtgjørelse og for rentetillegg.

Det betyr at du slipper unna over et år med renter dersom du betaler inn restskatten før 31. mai. Renten er imidlertid svært lav. Rentene beregnes med utgangspunkt i Norges Banks styringsrente per 1. januar i likningsåret, men med en reduksjon på 28 prosent.

Dersom du ønsker å betale inn såkalt tilleggsforskudd, finner du kontonummer og KID-nummer oppgitt i selvangivelsen din. Du ordner det altså enkelt i nettbanken, det er ikke nødvendig å vente på innbetalingskravet fra Skatteetaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lånekunder bør ikke ha for mye penger på sparekonto

Snu minus til pluss

Har du oppdaget relevante fradrag etter at fristen for å levere selvangivelsen gikk ut? Du kan fortsatt forandre på selvangivelsen, slik at du får snudd minus til pluss. Faktisk er det fortsatt mulig å logge seg inn i Altinn og gjøre endringer men det kan få konsekvenser for når du får skatteoppgjøret ditt.

– Gis de nye opplysningene så sent at skattekontoret ikke rekker å behandle dem under ordinær ligningsbehandling, behandles det som en endringssak som innebærer noen måneders ekstra saksbehandlingstid, sier Anette Bjerke, fungerende kommunikasjonsdirektør i Skatteetaten til DinSide.

Etter du har mottatt skatteoppgjøret kan du klage på ligningen innen seks uker. Og du kan klage selv om du burde ha gjort jobben allerede i april. Skatteetaten er opptatt av at alle skal få et riktig oppgjør, og det er således ingen begrensninger i hva man kan klage på.

Alle artiklene om selvangivelsen 2012 finner du her