Unngå musearm

Ikke la musa ødelegge dagen din. Bruk 10 minutter hver dag til enkel gymnastikk. Det forebygger og lindrer.

Musesyke er blitt den nye folkelidelsen. Vi sitter mer og mer foran dataskjermer og bruker tastatur og mus både på jobb og på fritid. Senebetennelser, stive nakker, vonde rygger og andre plager er resultatet. Men med enkle grep kan vi alle gjøre vår hverdag bedre og vår egen fysiske fremtid langt sikrere.

Skru av datamaskinen i ti minutter og strekk ut. Det forbygger og lindrer de verste museskadene. Her kommer noen tips til øvelser:

1. Strekk oversiden av hånden og underarmen:
Strekk armen ned mellom beina, bøy håndleddet, slik at håndflaten vender opp og fingrene peker ut til siden. Med den andre hånden tar du tak i fingerspissene og forsøker å trekke hånden mot klokken. Fortsett til du kjenner det fra utsiden av albuen og ned til hånden. Hold slik i 20 - 30 sekunder. Gjenta øvelsen, eventuelt bytt til den andre hånden.

2. Strekk undersiden av hånden og underarmen:
Stå ved bordkanten. Drei armen, slik at den vender oppover og fingrene peker nedover. Sett håndflaten på bordet, slik at fingerspissene peker innover mot deg. Hold fingrene og albuen rett. Du merker at du strekker ut på innsiden av underarmen fra albuen og ned til hånden. Hvis du forsøker å trekke overkroppen litt bakover, uten at du slipper kontakten med bordet, vil du merke at du strekker ut ekstra over underarmen/håndleddet

3. Stimuler kretsløpet i hånd og arm:
Avslutt for eksempel øvelsene ovenfor ved skiftevis å knytte og åpne hånden med rett albue/arm rundt 20 ganger.

4. Strekk ut nakken:
Flett fingrene sammen i nakken. Press hodet litt bakover og skuldrebladene inn mot hverandre og du vil merke at det spenner seg i nakken og mellom skulderbladene. Hold denne øvelsen i 10 sekunder og slapp av, men hold fremdeles hendene i nakken. Slapp av i nakken og du merker at det spenner seg i nakken og ned mellom skulderbladene. Sitt i denne stillingen i 30 sekunder, mens du trekker pusten dypt og rolig. Gjenta øvelsen 1-2 ganger.

5. Strekk ut skulder og halsmuskler:
Sitt på en stol og hold deg fast i setet med den ene hånden. Slapp av i skuldrene og bøy hodet og overkroppen til den motsatte siden. Men den ledige hånden trykker du skulderen ned, men ikke bruk for mye kraft. Kjenn at du strekker ut på siden av halsen, og hold denne posisjonen i 20 sekunder. Gjenta øvelsen til den samme siden og to ganger på motsatt side.

6. Beveg armene, skuldre og den øvre delen av ryggen:
Stå oppreist med rett rygg. Strekk armene opp mot taket og føl at du Gjør det lang. Beveg skiftevis hendene helt inn mot kroppen og deretter helt ut til siden. Gjenta dette 15-20 ganger.

7. Beveg skuldrene og den øvre delen av ryggen:
Her kan du sitte eller stå etter eget valg. Bøy armene, slik at fingerspissene hviler på toppen av skuldrene. Hånd ryggen - (det motsatte av hånd flaten) skal peke opp mot taket. Gjør deretter store sirkler med albuene. Deretter gjør du det samme med begge albuene. Lag 20 sirkler den ene veien, og det samme antallet sirkler den andre veien.

 

Mozon.no, 28.08.2006