Unngå mobilsmellen på ferie

Mobilprisene i utlandet svinger minst like mye som en bobsleigh-bane. Vi forsøker å gi deg oversikten!

Det er ikke bare parasollene som kan kaste skygge over ferieoppholdet. Mobilbruk fra utlandet kan koste deg dyrt. Foto: Org.foto: Colourbox.com
Det er ikke bare parasollene som kan kaste skygge over ferieoppholdet. Mobilbruk fra utlandet kan koste deg dyrt. Foto: Org.foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lyst til å se en journalist gråte? Be vedkommende om å lage en prisoversikt over drosjeprisene i hovedstaden, eller, enda bedre, be ham eller henne om å finne ut hvor mye det koster å ringe hjem til Norge med mobiltelefon fra en rekke populære feriedestinasjoner.

Vi har gjort det siste, og grunnen til at det er en komplisert øvelse for både journalister og vanlige forbrukere, er blant annet at de norske mobilselskapene har ulike avtaler med ulike utenlandske operatører. I tillegg kommer ekstrautgifter som varierende startpriser, ulike tidspunkter for ulike land for hva som regnes som dag og kveld, noe som igjen får konsekvenser for når det er billigst å ringe og når du eventuelt betaler fullpris.

Hvilket mobilabonnement bør du ha? Sjekk DinSides mobilkalkulator

Uviss tilknytning

Når du er i utlandet vil du dessuten få tilbud om å bruke en av landets nasjonale mobiloperatører. Prisene mellom disse varierer ofte i større eller mindre grad, så sjekk utenlandsprisene til din norske operatør før du knytter deg til for eksempel AT&T eller T-Mobile i USA.

Det har heldigvis blitt enklere å være mobilbruker innen EU og EØS-områder etter at EU i fjor innførte makspriser på utenlandssamtaler. Den såkalte eurotariffen gjør at det uansett ikke skal koste deg mer enn 4,88 (inkludert moms) per ringeminutt å ringe innenfor medlemslandene i EU og EØS.

Les også: Makspris på mobil i utlandet

Viktige forbehold

Det viktig å ha i bakhodet at prisoversiken under kun er en veiledende oversikt som er ment å gi deg en pekepinn på hvor, og på ingen måte en komplett pakke som forteller akkurat deg hva du må betale for en samtale fra Thailand eller Danmark i sommer.

For at det i det hele tatt skal være mulig å lage en tabell som den vi har laget under, har vi også måttet ta en rekke forbehold. Vær derfor spesielt oppmerksom på følgende:

  • Startprisen er ikke inkludert i tabellen
  • Prisene per minutt går på tvers av alle operatørene som er tilgjengelig i hvert enkelt land, som altså vil si at rimeligste og dyreste minuttpris kan komme fra to forskjellige operatører
  • Ikke alle prisene gjelder for alle abonnementene fra de norske operatørene
  • Noen utenlandske operatører belaster kunden for hvert påbegynte minutt (har du ringt 1 minutt og 1 sekund betaler du for to minutter), andre har kortere belastningsintervall
  • For mottak av samtaler i utlandet gjelder helt andre priser
  • Kontantkort og liknende behandles i hovedsak for seg selv, og har også sterkt varierende priser
  • Prisene gjelder bare fra landene i oversikten til Norge, ikke til andre land
Under tabellene finner du lenker til sidene for utenlandspriser for de fem mobilselskapene som er med i denne oversiken, i tillegg til mer informasjon om hvordan prisene er plukket ut. Vi har valgt seks mer eller mindre populære feriedestinasjoner for nordmenn.

Sjekk priser i forhold til ditt abonnement og ditt land mer nøye der.

image: Unngå mobilsmellen på ferie


Som tabellen viser er det god grunn til å gjøre litt ekstra research hvis du har tenkt å ringe hjem fra Egypt, landet som står for det største prissjokket i sammenlikningen. Hele 392,20 kroner må du ut med for ti minutter til bestemor i Tromsø. Ringer du derimot med OneCall, og velger rimeligste tidspunkt og rimeligste egyptiske operatør, koster samme samtale deg 117 kroner. Det er en forskjell på over 275 kroner!

Her finner du presise priser

Telenor har så mange forbehold for en del av abonnementene sine at de kunne fylt en liten bok. Det er derfor obligatorisk å besøke hjemmesidene til selskapet før du reiser utenlands. Sjekk prisoversikten for utland her.

Vi har brukt Netcoms privatabonnement som utgangspunkt for vår prissammenligning. Alle prisene for ulike abonnement finner du her.

OneCalls prisoversikt for utenlandssamtaler kan du sjekke her. Bruker du kontantkort kan du se her.

Tele2s utenlandspriser ligger her.

Chess belaster også individuelle takster alt etter hvilket abonnement du har. Begynn her for å finne utenlandsprisene.

Les også: - Ingen ønsker disse prisene

Meldinger

SMS-prisene varierer også endel, selv om Telenor og Netcom har valgt å harmonisere sine priser. Der koster det 3,99 per melding uansett hvilket land fra vår oversikt du befinner deg i, mens det for de mindre mobilselskapene varierer fra land til land, og fra operatør til operatør.

image: Unngå mobilsmellen på ferie


MMS-prisene er ikke med i denne oversikten, av den enkle grunn at mange av operatørene tar seg betalt i to deler - én fastpris for meldingen, og én variabel pris for datatrafikken som er nødvendig for å sende bildet eller videoen din videre.

Prisoversikten ble første gang publisert i juni i år.