Mange typer emballasje er ment for engangsbruk, og bør ikke gjenbrukes til å oppbevare andre næringsmidler enn det de opprinnelig var fylt med.  Foto: Colourbox.com
Mange typer emballasje er ment for engangsbruk, og bør ikke gjenbrukes til å oppbevare andre næringsmidler enn det de opprinnelig var fylt med. Foto: Colourbox.com Vis mer

Unngå matforgiftning i ferien

Lagrer du maten feil på hytta eller i bilen? Det kan ødelegge hele vinterferien.

Publisert
Sist oppdatert

Denne uken og neste betyr vinterferie for flere, og mange reiser av gårde til hyttene sine. Og selv om hyttekjøleskapet proppes full av den ene gourmetretten etter den andre, er det ikke sikkert resten av kjøkkenet står i samme stil.

For de fleste hyttekjøkken er dårligere utstyrt enn kjøkkenet hjemme. Dette betyr blant annet betyr at matrester havner i gamle isbokser og drikkevann oppbevares i vaskebøtter.

Slik holder frukt og grønt lenger

Mattilsynet har imidlertid en klar anbefaling: Bruk emballasje som er spesielt egnet for bruk til næringsmidler, også på hytta. Feil oppbevaring kan nemlig være helseskadelig.

Lever du farlig på kjøkkenet?

Kan reagere i kontakt med varme

- Det er viktig å bruke emballasje, beholdere osv. som er beregnet for bruk til næringsmidler. Plastmaterialer som ikke er spesielt laget for kontakt med næringsmidler kan utskille og overføre helseskadelige stoffer til mat og drikke. Noe materiale kan reagere i kontakt med varme, andre kan skille ut stoffer i kontakt med bestemte typer næringsinnhold, melder Mattilsynet.

Lever du farlig på kjøkkenet?

Samtidig minner de om at mange bruker gamle isbokser, plastspann og bærkurver til å oppbevare matrester. Denne typen emballasje er i mange tilfeller ment for engangsbruk, og bør ikke gjenbrukes til å oppbevare andre næringsmidler enn det de opprinnelig var fylt med.

- Isbokser er i tillegg gjerne laget spesielt for kalde næringsmidler. Varm mat kan føre til migrasjon (utskillig av stoffer) eller økt migrasjon av stoffer i boksen. Gjenbruksflasker skal heller ikke fylles med andre næringsmidler enn det som ble tappet på dem fra mineralvannprodusentens side.

Les også: Ligg unna tomater på boks

Glass- og gaffelsymbolet er ett merkealternativ vi ser mer og mer til på skåler, bokser og esker av plast. Symbolet illustrerer at varen er egnet til kontakt med mat og drikke. Foto: Grønn Hverdag
Glass- og gaffelsymbolet er ett merkealternativ vi ser mer og mer til på skåler, bokser og esker av plast. Symbolet illustrerer at varen er egnet til kontakt med mat og drikke. Foto: Grønn Hverdag Vis mer


Slik pakker du matpakken

Når det gjelder matpakken bør det helst brukes matpapir, -poser eller -bokser som er laget for bruk til mat. Mattilsynet fraråder å bruke tørkerull eller servietter så lenge de ikke er merket med at de kan være i kontakt med næringsmidler.

Mattilsynet minner også om at det er uvanlig at én type emballasje egner seg til alle typer mat og til bruk i alle temperaturer. De oppfordrer forbrukerne til å sjekke merkingen eller spørre betjeningen.

Glass- og gaffelsymbolet er ett merkealternativ vi ser mer og mer til på skåler, bokser og esker av plast. Symbolet illustrerer at varen er egnet til kontakt med mat og drikke.

Les også: Vis matpakkevett

Tips om oppbevaring
  
Folier:Les alltid bruksanvisningen på aluminiumsfolier og plastfolier. Produktene kan inneholde viktige bruksbegrensninger: Aluminiumsfolie er oftest ikke egnet til kontakt med sure og salte næringsmidler, plastfolier kan ha begrensninger for kontakt med fete næringsmidler eller være uegnet til oppvarming i mikrobølgeovn.
Bokser og esker:Husk at tomme isbokser og bærkurver, som mange bruker til oppbevaring av mat, i utgangspunktet er ment for engangsbruk. Disse bør ikke gjenbrukes til kontakt med andre næringsmidler enn det som de opprinnelig var fylt med. Bruk heller plastbokser.
TørkerullerHusk at ikke alle tørkeruller er egnet for mat eller som reservefilter til kaffetrakteren. Det gjelder for eksempel tørkeruller som er laget av resirkulert papir. Resirkulert papir kan inneholde tungmetaller og trykkfargerester, og er kun egnet til å tørke hender og kjøkkenbenken. Tørkerull som skal brukes i forbindelse med matlaging bør være merket med glass- og gaffelsymbolet eller med tekst som sier at den er egnet for direkte kontakt med kjøtt, fisk eller andre næringsmidler.
Oppvarming i mikroen Bruk av plastmaterialer i mikrobølgeovn krever at plasten tåler varme. I tillegg bør ikke næringsmidler varmes i originalemballasjen dersom det ikke er spesifikt angitt på pakken. Les også: Ikke sett dette i mikroen
Pantbare gjenbruksflasker Gjenbruksflasker skal ikke fylles med andre næringsmidler enn det de opprinnelig var fylt med hos mineralvannprodusenten. Og husk at forbrukskjemikalier som malingtynner, skirens og motorolje som helles på flaskene vil kunne utgjøre en helsefare for den neste personer som bruker flasken. Heller ikke andre næringsmidler med sterk lukt eller smak må helles på flaskene ettersom stoffene kan sette seg fast i materialet. Mattilsynet minner om at man ikke skal pante flasker hvis man er i tvil om hvilke væsker som har vært oppbevart på dem, selv om returflasker skal være grundig kontrollert med tanke på helseskadelige stoffer før gjenfylling.
Kilde: Mattilsynet


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer