Unngå mageplager på ferie

En av ti sliter med forstoppelse og diaré på utenlandsreise. Slik beholder du den gode magefølelsen.

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av ti får magetrøbbel i form av løs mage eller treg mage på reise i utlandet. Seks prosent får diarè på utenlandsreisen, mens fem prosent får forstoppelse.

Det viser en undersøkelse MMI har gjort på oppdrag for legemiddelfirmaet Boehringer Ingelheim. Mer enn 1000 personer over 30 år er spurt.

Ifølge undersøkelsen er kvinner mer plaget av treg mage enn menn, og kvinner har i større grad enn menn med legemidler på utenlandsreise. Mange som opplever betydelige mageproblemer prøver dessuten å unngå visse typer mat og drikke.

Når byttet du sist tannbørste? Den kan være en bakteribombe:

Frykter du at ferien må tilbringes på do eller i senga med magekramper? Lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken gir deg triksene for forebygging:

Unngå diarè:

* Ikke spis mat som smaker vondt. Merker du at noe smaker vondt, spytt det ut med en gang.

* Unngå østers. Før den spises, har den filtrert to hundre liter vann i løpet av et døgn. Med tanke på at den spises levende rå, er ikke det å anbefale.

* Bladsalat er en klassisk matvare du kan bli syk av. Den er dyrket på bakken, og hvis det er gjødslet med møkk, kan du lett få i deg uønskede bakterier.

* Det er forskjell på landene. India, Mexico, Egypt og Tyrkia er blant destinasjonene der du sannsynligvis er mest utsatt for å få diarè.

Hva bør du spise når du har diaré? Lommelegen gir deg rådene:

Unngå forstoppelse:

* Spis fiberrik mat. Ofte kan det være mindre fiber i maten utenlands, noe som kan gi forstoppelse.

* På ferie er vi ofte i mindre fysisk aktivitet enn hjemme, og det kan være en risikofaktor for forstoppelse. Sørg for å bevege deg!.

* Drikk nok. Dehydrering er nemlig en risikofaktor for treg mage.

* Det finnes også medisiner for både løs og treg mage. Men unngå udokumentert medisin.

Kjenner du kroppen din? Ta testen her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer