Unngå kredittkortsvindlerne!

Hva skal du gjøre når noen forsøker å skaffe seg kredittkortnummeret ditt, eller enda verre: Hva må du gjøre når de faktisk har fått det? Siden svindlernes metoder blir stadig mer utspekulerte blir spørsmålet hva bankene gjør med problemet, og hvilke råd de gir til sine kunder.

Å bruke kort har mange fordeler, men faren er at vi blir så vant til å bruke kort at vi glemmer hva det dreier seg om. Det er nemlig penger som er stikkordet, og om ikke du er klar over det, kan du være sikker på at svindlerne vet det.

Med sitt vell av muligheter for den kjøpevillige nettsurfer er Internett en stor utfordring for kortselskapene. Jo flere muligheter du har til å bruke kortet ditt, jo større fare vil det også være for at noen misbruker det.

DinSide Økonomi hadde i forrige uke en artikkel der en av våre lesere ble forsøkt svindlet da han deltok i en konkurranse på Internett. Responsen på artikkelen har ikke uteblitt, det viser seg nemlig at flere har gått i den samme fella.

Hva gjør bankene?

Hos Sparebanken Nor kan du som kunde velge mellom både Mastercard- og Visakort. Vi tok derfor kontakt med bankens informasjonsavdeling og Stein Inge Liasjø, for å høre deres syn på saken.

- I følge Liasjø er kredittkortsvindel via Internett et stadig økende problem, og står i dag for cirka 50 prosent av alle svindelsakene med kredittkort. For å unngå å bli lurt er Liasjøs råd:

  • Gi aldri ut kredittkortnummeret ditt så lenge du ikke er 100 prosent sikker på at det er til et seriøst selskap.
  • Blir du utsatt for et svindelforsøk, eller har en mistanke om at noe er galt, må du kontakte banken så fort som mulig, og fortelle dem hele hendelsesforløpet. Husk: Det er bedre å ringe en gang for mye, enn å finne ut at kontoen din er tappet for penger.

    Alle norske banker har "nød" telefoner som er døgnbemannet, slik at du kan ringe og be dem om å sperre for utbetaling. I tillegg kan du kontakte Visa Norge, eller Europay (Mastercard/Eurocard)

  • Har du gitt beskjed er resten bankens ansvar. Når banken har fått beskjed, og er enig i at den forestående transaksjonen er "litt tvilsom" blir utbetaling nektet. Dette bør du benytte deg av! Når du ringer til banken og forklarer problemet, blir sperringen av kortet registrert med en gang. Hvis banken allikevel skulle komme til å utbetale beløpet ved en feil, er dette deres ansvar. Du blir altså holdt skadesløs.
  • Hos Kredittkassen mener de at omfanget av kredittkortsvindel via Internett er relativt lite, men også der tar de problemet på alvor. De få sakene de har hatt etter nyttår, har stort sett dreiet seg om småbeløp. Kredittkassens råd er forøvrig enslydende med de fra Sparebanken Nor.

Oppgi nummeret for å bekrefte alderen din? Ha, ha...

- Mange Internettsider krever at du gir dem kredittkortnummeret ditt slik at de skal kunne kontrollere hvor gammel du er. Dette er spesielt vanlig på sider med pornografisk innhold.

Det "morsomme" er at dette er en ren bløff. Det eneste du oppnår ved å gi dem nummeret, er å blottlegge deg selv for svindel... Kredittkortnummeret ditt sier nemlig ingenting om hvor gammel du er, nummeret er bare en bekreftelse på at du har et gyldig kort.

Selskapene forutsetter altså at alle som har et gyldig kredittkort er over 18 år. Når vi så vet at mange banker også tilbyr 16/17 åringer kredittkort, sier det seg selv at kravet om å få ditt kredittkortnummer er totalt meningsløst.

Er du inne på en nettside som ber deg om kredittkortnummeret ditt av denne grunn, bør det altså ringe en bjelle... Igjen må du altså huske å ringe til banken din om du har vært for raskt ute... Husk: Dette begynner bankene å bli vant til, det kan riktignok være litt flaut å si at du har blitt tatt med buksene nede, men det er enda pinligere å miste alle pengene sine.

Sikker betaling med SET?

Visa og Europay (Mastercard & Eurocard) ber sine brukere om å være forsiktig med handel over Internett. Deres utgangspunkt er at alt kjøp med kort over nettet bør foregå via sikkerhetssystemet SET(Sikre Elektroniske Transaksjoner). SET skal sikre deg mot at du blir lurt til å handle med falske butikker, samtidig som butikken er sikret mot falske kunder.

I tillegg er det ingen som kan endre din bestilling underveis, og det er bare du og butikken som kan lese den. Opplysninger om betalingen kan bare leses av kunden og kortselskapet.

Ulempen er at dette systemet i dag er for tungvint, og at det derfor ikke er alle nettselskaper som bruker det. Du kan lese mer om SET ved å trykke på linkene nederst til venstre

Svindlerne kopierer kjente nettsiders design og navn

Dette gjør de selvfølgelig for å lure deg til å tro at du er på en seriøs side. Her ligger også en av de største fordelene med SET standarden. Dersom butikken ikke er SET-sertifisert, vil du nemlig ikke klare å gjennomføre betalingstransaksjonen, og følgelig vil du heller ikke få en belastning fra kortselskapet. Kanskje verdt å tenke på?

Vårt råd er derfor enkelt: Bruk hodet før du oppgir nummeret ditt og bruk SET der det er mulig.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.