Unngå kortkrise i ferien

Hvilke kort bør du ha med deg, og når bør du bruke dem?

Ikke ta med alle betalingskortene dine i ferien. Noen kan med fordel ligge hjemme. Foto: Per Ervland
Ikke ta med alle betalingskortene dine i ferien. Noen kan med fordel ligge hjemme. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er det en ting vi ikke ønsker oss i ferien, så er det problemer med finansene. Vi har laget et lite feriebudsjett, og utover dette ønsker vi å bekymre oss minst mulig for pengemangel de neste ukene. Men hva om kortet slutter å virke? Eller om ti prosent av feriebudsjettet forsvinner fordi kortet er svinedyrt i bruk? Med litt forberedelse står du mye bedre rustet i ferien.

1. Hvilke kort tar du med deg?

For det første bør du ta med deg flere enn ett kort på ferie. Dette er spesielt viktig dersom du reiser alene, men også hvis dere er flere på tur, vil DinSide tilråde at hver voksne i reisefølget har med seg minst to betalingskort som fungerer i utlandet. Det ene kan ligge et trygt sted til bakcup (se punkt 2), mens det andre bør ha gode betingelser for utenlandshandel.


Før du velger hvilket kort du skal bruke i ferien, se på hvilke betingelser kortet har, spesielt for bruk i utlandet. De fleste kortutstedere tar et valutapåslag per transaksjon i utlandet. Har du spesielle fordeler ved bruk av et kort, bør selvsagt også dette tas med i betraktningen.

2. Ikke ta med alle samtidig

Det er ingen grunn til å fylle lommeboka til randen med kontanter og betalingskort før du legger ut på tur. Selv om du har med flere kort på ferie, er det lurt å la et ligge igjen i safen på hotellrommet, eller fordele kortene på flere av dine medreisende. Skulle uhellet være ute, og du blir frastjålet en veske eller lommebok, har du så en backupmulighet og slipper å ta ut rådyre nødkontanter.

3. Skal du velge kredittkort eller debetkort?

Her er det tre ting som avgjør: For det første bør du undersøke hvilke betingelser du har på kortene dine. Se punkt 1.

For det andre bør du selvsagt gjøre vurderingen om du vil at beløpet skal trekkes direkte av konto, eller om du vil betale beløpet senere, når kredittkortfakturaen kommer i posten.

For det tredje spiller kortsikkerheten inn. Husk at hvis et debetkort (bankkort med Visa), havner i gale hender, vil svindlere kunne trekke beløpet rett fra konto, og du vil i verste fall kunne oppleve å stå uten penger i resten av ferien. Handler du med et kredittkort, vil beløpet komme på faktura en god stund senere, og du vil ikke ha samme likviditetsproblem - selv om kortet skulle være brukt av uvedkommende.

Har du ikke opptrådt uaktsomt, vil du i begge tilfeller få slettet gjelden/tilbakebetalt beløpet, men denne prosessen kan ta inntil to måneder. Hvis du har mye penger på konto, eller planlegger å bruke kortet mye på steder eller i butikker der du ikke vanligvis ferdes, kan kredittkort fremstå som et tryggere alternativ.

Her er det beste kredittkortet

4. Pass opp for dårlig kurs

Du kan tape store beløp dersom du velger å betale i norske kroner, opplyser Visa Europe. Du har krav på å velge om du ønsker å betale i norsk eller lokal valuta når du handler, men haken er at det er lokalbanken eller butikkene selv som bestemmer vekslingskursen.

Tilbud om betaling i norsk valuta ble introdusert for nordmenn i utlandet for flere år siden. Visa opplyser at årsaken til at noen butikker og restauranter tilbyr såkalt DCC (Dynamic Currency Conversion), er at tjenesten åpner for muligheten til å tjene mer penger på kortkundene. Ved selv å fastsette vekslingskursen, har de skaffet seg en ekstra inntektsmulighet.

Men husk at bankene, eller kortutsteder, om du betaler med kredittkort, også tar et valutapåslag, som normalt er et sted mellom 1,5 og 2 prosent av beløpet. Handler du med et Visa-kort skal utgangspunktet være beste vekslingskurs mellom bankene som Visa Europe oppnår samme dag.

Vær oppmerksom på dine rettigheter:

 • Brukerstedet er pliktig til å oppgi vekslingskursen
 • Du har krav på å velge om du ønsker å betale i norsk eller lokal valuta
 • Ved betaling i norsk valuta skal vekslingskursen og eventuelle påslag stå på kvitteringen
 • Se også: Her lurer de deg på valutakursen

  5. Ikke skriv ned PIN-koden!

  Oppbevarer du kort og PIN-kode på samme sted, og skulle være så uheldig å bli frastjålet dette, kan kortutsteder vurdere det dithen at du har opptrådt uforsvarlig, og du får ikke tilbake en krone av det tyvene klarer å ta fra deg. Overraskende mange skriver ned PIN-koden sin, spesielt til kort de ikke bruker så ofte. Svindlerne har trening i å finne kodene, og selv koder som er kamuflert som telefonnumre eller fødselsnumre, klarer de å lete seg frem til.

  Er PIN-koden sikker?

  I ferien vil vi nyte, ikke stresse. Ta godt vare på kortene dine. Foto: Lars Sundström
  I ferien vil vi nyte, ikke stresse. Ta godt vare på kortene dine. Foto: Lars Sundström Vis mer


  6. Nødnummer for sperring

  Dette er et nummer du faktisk kan og bør skrive ned. Oppdager du at et eller flere av kortene dine er borte, eller at det har blitt belastet for kjøp du mener du ikke har foretatt, bør du ringe og sperre kortet ditt umiddelbart. Dette er både for å sikre kortet mot ytterligere misbruk, og for at du selv skal være sikret å få tilbake pengene.

 • VISA: Er dette i bankens åpningstid, ring banken. Utenom åpningstiden kan du kontakte Teller AS på telefon 815 00 500. Sperretjenesten er døgnåpen. Dersom du er i utlandet, ringer du Visa International på noteringsoverføring på telefonnummer + 1 410 581 3836. Dersom du befinner deg i USA og ønsker kontakt med Visa International er telefonnummeret 1 800 847 2911.
 • MasterCard: Nummer for sperring i Norge er 800 12 697. Alle andre land finnes i oversikten på MasterCards egne hjemmesider.
 • 7. Ikke ta ut unødvendig med kontanter

  Spesielt på utenlandsferie kan det være praktisk å ha litt kontanter i tillegg til betalingskort, men husk at hyppige uttak i minibank kan bli fryktelig dyrt. Avhengig av hvilket kort du bruker, koster det fra 26 til 101 kroner å ta ut 200 euro i en minibank i utlandet.

  Se de dyreste og billigste kortene her

  8. Beskytt kortene mot avmagnetisering

  Det høres banalt ut, men ganske ofte opplever reisende at kortet er fullstendig dødt. Har kortet ditt blitt avmagnetisert, virker det verken i minibank eller i betalingsautomater. Og oppbevarer du alle kortene på samme sted, kan det skje med alle samtidig. Vesker med magnet er betalingskortenes største fiende.

  Les mer om dette: Derfor virker ikke kortet ditt

  9. Sjekk kontoutskriften

  Når du har vært på ferie og brukt kortet på nye og ukjente steder, så undersøk kontoutskriften din nøye. Selv om det ikke er store overraskelser på saldoen din, bør du sjekke om det har vært ureglementær bruk, eller om noen har begynt å trekke småbeløp fra kontoen din.

  - Er det en periode du ikke bør slurve med å sjekke kontoutskriften din, så er det etter ferien, har Aud-Helen Rasmussen i DnB NOR tidligere uttalt til DinSide.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!