Unngå kalde føtter

Det er ikke bare hender, ører og hals som trenger varme om vinteren. Du må passe på føttene også.

Dersom brudgommen lider av kalde føtter, er det dessverre lite å gjøre. Du kan derimot sørge for å holde føttene dine varme.

Ikke bare er det ubehagelig med kalde føtter. Det kan føre til en rekke lidelser: Forfrysninger, benbrudd og forstuelser. I tillegg kommer plager som urinveisinfeksjoner og forkjølelse oftere hvis du er kald på føttene. Forskning har dessuten vist at personer med kalde føtter sover mindre enn andre.

Dette er grunnen til at spesialister ved Temple University’s School of Podiatric Medicine i USA nå anbefaler deg å ta godt vare på den nederste kroppsdelen.

De mener at det er like viktig med varme sko og sokker som med lue, votter og skjerf. Isolerte sko og sokker av akryl hjelper føttene å holde seg tørre, ved å lede svette bort fra innsiden av skoene. Ullsokker er også anbefalt.

Eldre, røykere, koffeindrikkere og personer med dårlig blodsirkulasjon bør være spesielt oppmerksomme på fotvarmen. Disse er i større fare for forfrysninger enn andre.

Hvis du merker nummenhet i føttene, bør du pakke dem inn i varme håndklær eller legge dem i varmt vann. Får du større problemer bør du kontakte lege.

Du må også huske at alkohol og visse typer medisiner gjør at du ikke legger merke til kulden. Det er veldig greit å gå rundt barbeint midt på vinteren etter noen glass øl, men dagen etter vil du angre. Behold derfor skoene på.

 

Mozon, 6.1.2006