Unngå kaffe som gravid

Du bør drikke maksimum tre kopper kaffe daglig når du er gravid.

Dersom du er gravid blir du neppe glad av å høre dette, men det er - dessverre for de fleste - et faktum: Du bør drikke så lite kaffe som mulig under svangerskapet.

Dødfødsler
Kvinner som drikker kaffe daglig under svangerskapet risikerer spontanaborter og dødfødsler. Jo mer du drikker, jo mer skadelig er det.

Det er danske forskere som har funnet ut dette. I studien fant de ut at mer enn dobbelt så mange fostre døde hvis moren drakk mer enn åtte kopper kaffe under svangerskapet som hvis hun ikke drakk kaffe. Kvinner som drakk fire til syv kopper per dag, hadde 33 prosent større risiko for dødfødsel.

- Jeg mener derfor at det er rimelig å anbefale gravide kvinner å redusere kaffeforbruket til maksimum tre kopper daglig så snart de finner ut at de er gravide, sier Bodil Hammer Bech, ved Aalborg Universitetet til Mozon.

Ikke koffein
Forskerne undersøkte 88.482 danske gravide kvinner fra 1996 til 2002. Blant disse opplevde 1102 at fosteret døde. Kvinnene opplyste om kaffeinntak og andre risikofaktorer, som alkohol og røyking.

Litt over halvparten fortalte at de ikke drakk kaffe under svangerskapet, mens 31,4 prosent drakk mellom halvannen og tre kopper per dag. Tretten prosent av kvinnene drakk mer enn tre kopper og 3,4 prosent drakk minst åtte kopper.

Kvinner som drakk halvannen til tre kopper kaffe, hadde tre prosent større risiko for dødfødsler enn de som ikke drakk kaffe.

De fleste fostrene døde i etter 20. uken i svangerskapet. Forskerne så primært på dødfødsler relatert til kaffebruk i 12.-16. graviditetsuke.

Verken cola eller te økte risikoen for dødfødsler. Det viser at det neppe er koffeinen som er skadelig.

Studien er publisert i American Journal of Epidemiology.

 

Mozon.no, 22.11.2005