Unngå grønn te som gravid

Gravide kvinner som drikker grønn te øker risikoen for fødselsproblemer. For andre reduserer det kreftfaren.

Tidligere studier har vist at folk som drikker grønn te har mindre risiko for enkelte kreftformer. Denne studien viser en forklaring for drikkens antikrefteffekt. Effekten ble sett selv ved lav konsentrasjon tilsvarende to eller tre kopper med grønn te hver dag.

Som kreftmedisin
Forskerne fant ut at polyphenolet EGCG bindes til enzymet dihydrofolate reductase (DHFR), som allerede er et etablert mål for kjemoterapimedisin. DHFR er også forbundet med fødsesfeil, melder Daily Mail.

Sammensetningen i grønn te stopper DHFR fra å hjelpe DNA-syntese i svulstcellene. Det ser ut til å jobbe på samme måte som kreftmedisinen methotrexate, men trolig uten like mange bivirkninger. Oppdagelsen kan føre til utvikling av ny antikreftmedisin basert på strukturen fra EGCG-molekylene.

Fosterskader
- Dette er veldig spennende oppdagelser. For første gang har vi en klar forskningsforklaring på hvorfor EGCG hindrer veksten av kreftceller i konsentrasjoner som er funnet i blodet til folk som trikker to eller tre kopper med grønn te om dagen, sier Roger Thorneley, professor ved John Innes Centre, til Daily Mail.

Studier har også forbundet høyt nivå av sammensetningen i grønn te ved unnfangelse og under svangerskapet med økt feil i graviditeten. Dette gjelder spesielt i mangler på hjernen og hodeskallen til barnet. Begge manglene regnes som nerverørslidelser, forbundet med folsyremangel. Forskerne sier EGCG i grønn te kan forventes å føre til fall i folsyrenivået.

 

Mozon.no, 29.09.2006