Unngå grill-fellene

Hvis du bor nord for Trondheim skal du kanskje grille i helgen, men hvis du er uforsiktig kan det føre til mer problemer enn hygge. Her kan du lese hvordan du unngår å sende familien til legevakten med matforgiftning og brannskader.

Sommertid er grilltid for de fleste nordmenn. Men selv om vi har lang erfaring med tennvæske og koteletter gjøres det fortsatt mange feil over grillkullene.

Konsekvenser som svidde pølser kan vi leve med, men brannskader eller matforgiftninger er jo ikke noe hyggelig resultat av grillkvelden med vennene.

Les disse rådene for hvordan du kan lage trygg og god grillmat:

Pappa pyroman
For det første bør vi være litt forsiktige med selve grillen. Tennvæske skal brukes i moderate mengder, bensin eller krutt er ikke tillatte alternativer. Og så skal du vente et par minutter før du tenner på slik at flammene ikke dør så tidlig.

Om grillen ser ut til å miste futten skal du blåse og vende på kullene - ikke helle på mer tennvæske. Mer brennbare væsker på en glødende grill går bra, helt til det plutselig ikke går bra i det hele tatt og da kan konsekvensene bli store.

Når grillen blir god og varm skal du også huske at grillkull utskiller mange giftige gasser i begynnelsen. Ikke hold hodet over røyken og vent med å legge på maten til kullene gløder jevnt.

Farene ved grillkull kan du lese mer om her.

Sikker mat
Om du kjøper kjøtt eller fisk i butikken kan du være rimelig sikker på at råvarene er av en god kvalitet. Men det hjelper lite dersom du selv sørger for å ødelegge maten med dårlig behandling.

- Matvareindustrien har gjort en god jobb for sikkerheten frem til butikken. Men vi kan ikke gjøre så mye mer dersom du legger kjøttet i et varmt bagasjerom og setter deg i bilkøen til Sandefjord før du skal grille.

- En kjøleboks til transporten er derfor en god idè, sier Maria Sundal som er informasjonsleder ved Opplysningskontoret for kjøtt.

Hun mener det er tre ting du bør huske på for å unngå bedervet kjøtt i sommervarmen:

Kjølig oppbevaring
- Høyere temperaturer fører til flere bakterier. Og en stor oppblomstring av bakterier kan føre til at vi blir syke av maten. Konsekvensene er heldigvis ikke alltid så alvorlige, men kan variere fra litt diarè til flere dager i sengen, forklarer Sundal.

Det er allikevel ikke nødvendig å holde kjøttet frysekaldt helt til det skal på grillen. Kjøttet bør tines først og gjerne legges i marinade en halvtimes tid, på den måten får man den beste smaken og konsistensen.

Rent kjøkken
Riktig behandling av kjøttet hjelper lite dersom omgivelsene er fulle av bakterier. Det klassiske eksempelet er kjøkkenkluten som skylles i lunkent vann og deretter brukes til å tørke av bordet eller stekefjøla.

- Varmt såpevann må til på kjøkkenet, husk at dårlig kjøkkenhygiene kan være like alvorlig som dårlig kvalitet på matvarene, sier Sundal.

Ren kokk
At grillsjefen selv er ren på lankene er siste bud for en vellykket grillkveld. All verdens såpe og kjøleskap kan ikke garantere mot skjemte koteletter dersom kokken selv er en gris.

Heldigvis er dette et ganske enkelt punkt: En god håndvask i varmt vann og såpe, sammen med et rent grillforkle er alt som skal til for å sikre deg og vennene dine et smakfullt og trygt måltid.

Mozon.no, 09.07.2004