Unngå giftig sommer

Nå skal mange gå løs på sommerrengjøringen. Vet du hva som er farlig?

- Det viktigste er å sørge for at produkter og kjemikalier oppbevares utilgjengelig for barn, sier ekspert. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
- Det viktigste er å sørge for at produkter og kjemikalier oppbevares utilgjengelig for barn, sier ekspert. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommerferie er for mange ensbetydende med å pusse opp hus, hage, båt og bil. Det skal pusses, vaskes og fikses.

Det er viktig å huske at mange av produktene vi bruker, kan være rene giftfellen for kroppen hvis det brukes på gal måte.

Henvendelsene Giftinformasjonen får gjenspeiler ofte årstiden, ifølge Helsedirektoratet. Og hver vår og sommer får de mange spørsmål om ulike produkter og kjemikalier.

Pass opp for giftfare i skogen

Skadelig for barn

- De fleste produktene vi bruker til rengjøring og oppussing er helt ufarlige hvis vi bruker dem på riktig måte. Noen kan likevel være skadelige eller giftige hvis for eksempel barn får i seg noe de ikke skulle, sier Lise G. Ringstad, rådgiver på Giftinformasjonen, ifølge Helsedirektoratet.

Hun gir eksempler på produkter som mange har i hjemmene sine, som kan være farlige å få i seg eller på seg: Terasserens, båtrens, felgrens, bremsevæske, plante- og ugressmiddel og whitepsrit.

Les også: Vanlig kjemikalie langt farligere enn først antatt

Ringstad mener det er enkle grep som skal til for å forebygge uhell.

Bli en miljøguru

Unngå skader og forgiftning

- Det viktigste er å sørge for at produkter og kjemikalier oppbevares utilgjengelig for barn, for eksempel i låste skap. Flaskene har ofte barnesikring, men mange barn klarer å åpne dem likevel, sier Ringstad.

Hun legger til at det er viktig å følge bruksanvisningen til produktet, og bruke beskyttelsesutstyr når det er nødvendig. Husk alltid på å skru korken godt på etter bruk, råder hun.

Det er også viktig å ikke helle produktene over på annen emballasje enn originalemballasjen, for eksempel på brus- eller saftflasker.

- Brusflasker er ofte ekstra fristende for barn, og den som skal bruke produktet senere kan heller ikke se eventuelle advarselsmerkinger hvis originalemballasjen er fjernet, sier Ringstad, ifølge Helsedirektoratet.

Denne maten kan bli til gift

Men hvis ulykken er ute, hva gjør man da?

Kontakt Giftinformasjon

Hvis noen har spist eller drukket noe de ikke skulle, som kan være giftig, skal man som hovedregel gi personen noe å drikke. Og skyll godt ved søl på hud eller sprut i øyet.

Førstehjelp ved forgiftning

Trengs det videre oppfølging, kontakt Giftinformasjon på 22 59 13 00.

Ved alvorlige og akutte symptomer ringes medisinsk nødhjelp på 113.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer