Unngå gavefellen

Noen leker er farlige. Tenker du på det når du kjøper julegaver til barna?

Unngå gavefellen
Publisert
Sist oppdatert
Markedet bare vokser og vokser, og det er mye billig dritt.


Leketøysprodusenten Mattel Norway måtte tidligere i år tilbakekalle flere leker fordi de hadde småmagneter som løsnet eller fordi de inneholdt blymaling. Denne måneden ble leketøysperler fjernet fra butikkhyller hos Toys R Us.

Her er lekene som ble tilbakekalt fra Mattel.

- Leketøysmarkedet er svært uoversiktig. Og selv om regelverket er strengt dukker det stadig opp leker som må tilbakekalles fra produsentene. Flest problemer har det vært med myke plastleker som kan inneholde ftalater. Disse stoffene er forbudt i produkter til barn under tre år, og de farligste ftalatene er forbudt i leker til barn under 14 år, sier miljørådgiver Håkon Lindahl i Grønn Hverdag til DinSide Helse.

Ftalater tilsettes plast for å gjøre denne myk. Noen er påvist å være reproduksjonsskadelige og noen er miljøskadelige. Les mer om de farligste kjemikalene.

Plastleker med høyt innhold av ftalater kan bidra til at spesielt barn eksponeres for de skadelige stoffene når de suger og tygger på lekene.

Alt dette gjør vel ikke julegavehandelen til småbarna noe særlig lettere?

Mye dritt

I 2005 ble det importert rundt 15.000 tonn leker til Norge.

- Markedet bare vokser og vokser, og Slik unngå du gavefellene. Vi anbefaler foreldre å oppsøke faghandel når de skal kjøpe årets julegaver. Spør gjerne folk i butikken om råd, sier overingeniør Morten Helle i Statens forurensningstilsyn (SFT) til DinSide Helse.

Han understreker at kravene til leketøy er basert på et EU-direktiv, og det er tilsvarende regler i alle EØS-landene. Forskriften setter krav om merking og dokumentasjon av leketøyets egenskaper, og den viser til krav i standardene for leketøy. Standardene dekker mange risikoaspekter, for eksempel skarpe kanter, styrke og lengde av snorer, støy, små deler, innhold av diverse kjemiske stoffer, merking, innhold i bruksanvisning etc.

- Det er produsentens og importørens ansvar at leketøy de fører, overholder kravene. Vi følger opp med kontroller, men det er begrenset hva vi klarer å kontrollere. Alt leketøy som omsettes, skal være påført et CE-merke. Det er produsentens garanti for at leketøyet overholder kravene i leketøysdirektivet og de tilhørende standardene. Hvor god denne garantien er, må du vurdere selv ut fra hva du vet om produsenten, sier Helle.

Bli en miljøguru...og ta vare på helsen samtidig.

Tar stikkprøver

Statens forurensingstilsyn tar årlig stikkprøver av leketøysprodukter, og nå ønsker de å gå enda hardere til verks.

- Mange importører og forhandlere har for dårlig kunnskap om produktenes innhold av kjemiske stoffer og om mulige skadelige effekter. Vi startet derfor i høst en treårig kontrollaksjon rettet mot importører av byggevarer, elektriske og elektroniske produkter, leketøy og andre forbrukerprodukter, sier SFT-direktør Ellen Hambro til DinSide Helse.

Dersom du ønsker å få vite mer om hvilke valg du har før julehandelen har Grønn Hverdag følgende råd:

 • Kjøp leker som holder lenge, og som lar seg reparere.
 • Velg gjerne ubehandlede treleker til småbarn. Kjøp dem i butikken eller lag selv.
  Hvis du kjøper plastleker: Harde er som hovedregel tryggere enn myke.
 • Til tegning og maling kan du velge ulakkerte blyanter, fargestifter, vokskritt, vann- og fingermaling. Spør etter giftfrie alternativer i butikken.
 • Helsekostkjeden Helios selger en type modelleire som er laget av bivoks. Noen synes dette naturproduktet er hardt å jobbe med. Det hjelper å varme det opp i vannbad først.
  Ellers er leire et godt og naturvennlig materiale for barnehender. Hvis du bor et sted der det er leire, kan du kanskje ta med barna ut for å finne materialene før dere begynner å forme?.
 • Bruk naturen! Den passer både til lek og til samling av materialer. Her er det mye å hente, både giftfritt og gratis. Til formingslek kan man bruke stein, greiner, mose, kongler, sand og vann - for ikke å snakke om fantasi.
 • Grønn Hverdag har laget en liste med gavetips fra a til å. Dette er gaver som har den spesielle egenskapen at den som gir, også får.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer