Unngå fuglevirus som veggis

Hvis du vil unngå fugleinfluensa må du bli vegetarianer, mener en amerikansk forsker.

Det skrives opp og ned om fugleinfluensa og det går ikke en dag uten at ordet nevnes i en eller annen sammenheng. Mange er redde for å få sykdommen. Er du blant dem?

Da er det kanskje på tide å gjøre noen kostholdsendringer og bli vegetarianer, i følge dyrevernsorganisasjonen PETA.

Det at tusenvis av kyllinger stappes inn i bygninger og aldri blir sluppet ut, og bor i sin egen skitt og møkk, er en ideell måte å avle sykdom på, skriver organisasjonen i en melding.

- Sykdom herjer i overfylte og skitne bondegårer så den beste måten å unngå sykdom på er å sky kylling som pesten, sier Jason Baker, en av direktørene i PETA, i følge Reuters.

Trygt med kylling og egg
PETA sier imidlertid at det skal være trygt å spise godt kokt kylling og egg, men advarer folk mot å holde seg unna fugler som har dødd av sykdom, da det kan være snakk om fugleinfluensa.

Mattilsynet i Norge sier det er trygt å spise kylling.

I Norge derimot synes man det er å ta litt hardt i å anbefale vegetarisme hvis man er engstelig for fugleinfluensa.

- Vi må holde disse to tingene fra hverandre. Det er hos frittgående høner fugleinfluensaviruset har oppstått. Så begrunnelsen deres henger ikke sammen, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet til Mozon.

Så langt har fugleinfluensa forårsaket 100 dødsfall i Asia og i Midt-Østen siden 2003. Fugleinfluensaen har fremdeles ikke kommet til Norge, men sprer seg til stadig nye land.

Eksperter frykter at viruset skal mutere seg slik at det smitter fra menneske til menneske.

Her er fakta som fugleinfluensa

 

Mozon.no, 30.03.2006