Unngå brystkreft med vitamin D

Genetiske variasjoner avgjør hvor godt kroppen din omsetter vitamin D. Og det kan ha betydning for risikoen for brystkreft.

Antallet kvinner som blir rammet av brystkreft stiger stadig. Men forskerne er slett ikke sikre på hva som er årsaken eller akkurat hva som skal til for å redusere risikoen for sykdom.

Arvelige disposisjoner ser ut til å spille en rolle i forhold til hvem som blir rammet av brystkreft. Kostholdet ser også ut til å spille en rolle, blant annet er dyreprodukter som kjøtt og melk på listen over mistenkte matvarer som kan øke risikoen for kreft.

Beskyttes av vitamin D
Forskere har også lenge antatt at vitamin D kan hjelpe kroppen med å unngå utvikling av brystkreft. Nå viser en undersøkelse at det ikke bare er nivåene av vitaminet som kan være avgjørende.

Genetiske forskjeller avgjør nemlig hvor godt kroppen er i stand til å aktivisere vitaminet i kampen mot kreft. Kvinner med en bestemt versjon av genet som aktiviserer vitamin D, har nesten dobbelt så stor risiko for å utvikle brystkreft i forhold til andre kvinner.

Den britiske undersøkelsen omfattet 398 kvinner med brystkreft som ble sammenliknet med 427 friske kvinner. Og blant kvinnene med kreft var det betydelig flere som var bærere av den spesielle versjonen av genet.

Undersøkelsen blir publisert i augustnummeret av Clinical Cancer Research under tittlen Vitamin D Receptor Gene Polymorphisms.

Stor betydning
Forskerne som gjennomførte undersøkelsen er svært begeistret over dette funnet. De mener den nye forståelsen for genetiske variasjoner i omsetning av vitamin D kan ha stor betydning for kreftforskningen.

- Vi vet at fem til ti prosent av alle tilfeller av brystkreft skyldes et genetisk anlegg. Men de underliggende årsakene til de aller fleste tilfellene av brystkreft er fortsatt et mysterium.

- Dette viser hvordan naturlige variasjoner i mottakergenet til vitamin D kan øke sannsynligheten for brystkreft. Og slik kan vi begynne med å avsløre hvordan brystkreft oppstår hos kvinner som ikke har noen arvelige årsaker til at sykdommen utløses, sier forskningsleder Michelle Guy til magasinet Nutraingredients.

Mozon 10.08.2004