Unngå barnas bassilusker

Drar gullungen stadig vekk med seg uhumskheter hjem fra barnehagen? Du kan faktisk unngå smitten.

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Forkjølelse og luftveissymptomer er dobbelt så vanlig hos barnehagebarn.


Forkjølelse, omgangssyke, øyebetennelse og ørebetennelse... Du føler kanskje at det å ha barn dreier seg om at den ene sykdommen avløser den andre. Og du er nok ikke så langt fra sannheten.

- Det første året i barnehagen kan barnet bli forkjølet opptil en gang i måneden. Etter hvert vokser det seg mer og mer motstandsdyktig, forteller Anne Lindboe, barnelege ved Ullevål Universitetssykehus.

Les også: Seks tips for syke barn

Smittes i barnehagen
En rekke bekymrede foreldre har henvendt seg til henne etter at forkjølelsessesongen satte inn for fullt i begynnelsen av november.

- Mange lurer på hvordan det er mulig å unngå å bli smittet selv og hvordan de kan unngå at barnet hele tida blir smittet i barnehagen, sier Lindboe.

Les også: Spår kraftig influensavirus

For det er barnehagen som er den store smittebomben. Der er mange barn samlet på en gang, og de har tett fysisk kontakt, noe som gjør smitteoverføringen enkel.

- Vi regner med at forkjølelse og luftveissymptomer er dobbelt så vanlig hos yngre barnehagebarn som barn som ikke er i barnehagen. Og mage-tarmsykdommer er tre ganger så vanlig, sier Hans Blystad, rådgiver ved Folkehelseinstituttet.

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


- Hold barnet hjemme
Både Lindboe og Blystad mener det viktigste er å forhindre at barnet blir sykt i første omgang. Og her må både foreldre og barnehageansatte ta ansvar.

- Gode rutiner for håndvask i barnehagen er viktig både blant barn og ansatte, og spesielt etter toalettbesøk, i forbindelse med bleieskift og hvis man håndterer mat. Alle barnehager skal også ha gode rutiner for vask av fellesleker, sier Blystad.

Lindboe mener foreldre ofte har det for travelt med å sende barna tilbake i barnehagen etter en influensa eller oppkastrunde. Barna bør ha vært symptomfrie i minst ett døgn, råder barnelegen.

Les også: Slik måler du barnets temperatur

- Hvis de voksne er litt mer kollegiale med hverandre på dette området, vil det bli mindre smitte, sier hun.

Håndvask og nok søvn
Det er nok ingen foreldres ønskedrøm å ligge utslått gang på gang etter at barnet har dratt med seg uhumskheter hjem. Men dersom barnet ditt først har blitt sykt, er det dessverre ofte vanskelig å unngå å bli smittet selv.

Disse rådene kan likevel minske smittefaren:

* God håndhygiene er alfa og omega, og er spesielt smitteforebyggende i forbindelse med omgangssyke.

Les også: 10 tips for god håndhygiene

* Sørg for at immunforsvaret holder seg best mulig ved å spise sunt og få nok søvn. Da gir du kroppen best mulig forutsetning for å bekjempe sykdommen.

* Prøv å ikke kose like tett med barnet som ellers. Unngå for eksempel å stikke nesen din opp i en snørrete barnenese (stikke nesen opp i nesen…jaja, det går).

* Dersom barnet er gammelt nok, bør du lære det å nyse og hoste i armhulen i stedet for rett ut i lufta.

* Unngå å ta deg i nesen og i øynene.

Les også: Bør du holde senga?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer