Unge tåler fylla best

Unge hjerner tåler bakrusen best. Og jo eldre du blir, desto verre blir dagen derpå, mener forskerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lurer du på hvorfor kroppen ikke lenger tåler to hele døgn med piker vin og sang hver helg? Svaret ligger i alderen.

For gamle hjerner tåler rett og slett ikke like mye alkohol som før. Og høydepunktet har vi allerede i russetiden, mener amerikanske forskere.

Drikker du for mye? Test deg selv her:

Rotter med blåmandag
Forskerne fra Binghamton University in New York har demonstrert forskjellen mellom gamle og unge hjerner med forsøksrotter. To grupper med gamle og unge rotter ble skjenket med en mengde alkohol som tilsvarer tre-fire drinker på styrten for et menneske. Så var det bare å vente på effekten.

Allerede fem minutter etter drinken, var rottene i begge aldersgrupper påtagelig innadvendte til rotter å være. De lekte mindre, beveget seg mindre og var mindre interessert i andre rotter.

Men etter en halvtime, ble forskjellen mellom gruppene tydelig. Da var de unge rottene tilbake i full aktivitet, mens de gamle rottene fortsatt var tydelig i bakrus. Undersøkelsen konsentrerte seg om sosial adferd og konkluderer med at de gamle rottene rett og slett hadde mer fylleangst og ble mer påvirket av alkoholen enn de unge.

Undersøkelsen bekrefter tidligere studier som viser at tenårings-rotter blir mindre trøtte av alkohol og sjelden viser noen tegn på hangover etter festen.

- Vi har funnet større toleranse for alkohol hos de yngre når det kommer til alkoholmengder som tilsvarer fyll hos mennesker. Undersøkelsen bekrefter antakelsen om at yngre hjerner fungerer annerledes enn eldre, spesielt når det kommer til reaksjonen på alkohol, sier forskningsleder Elena Varlinskaya til den engelske avisen Daily Mail.

Les også: Fulle jenter lever farlig

Alvorlige skader
Men en fraværende hangover er ikke bare gode nyheter for de unge og lovende. Forskerne er bekymret for at mangelen på blåmandag fører til færre begrensninger på alkoholinntaket. Og det kan være farlig for en hjerne i utvikling som er spesielt sårbar for alkoholskader.

- Tenåringenes evne til å unngå noen ubehagelige bi-effekter av alkoholbruk, gjør at de også føler at kan drikke mer alkohol ved hver anledning. Dette mønsteret med fyll som er farlig i seg selv, kan være svært farlig for tenåringer ettersom deres hjerne er spesielt utsatt for skadene ved alkoholbruk, mener Varlinskaya.

Men det er ikke bare tenåringene som bør ta det rolig med alkoholen. En gruppe finske forskere mener at også middelaldrende menn har all grunn til å kutte ut helgefylla. Deres undersøkelser viser nemlig at menn som drikker hardt i perioder, mangedobler risikoen for demens og Alzheimers senere i livet.

Les hele saken her: Fylla ødelegger hjernen

 

Mozon.no, 07.11.2006