Unge skades av doping

Mange unge bruker dopingmidler for å få større muskler. Men konsekvensene kan være større enn du tror.

Det skjer i de beste familier. Men doping er ikke lenger bare et fenomen blant toppidrettsutøverne.

Mange tenåringer eksperimenterer med hormoner som skal gjøre dem større og sterkere. Nå advarer svenske forskere mot dopingbruken som kan ødelegge livene til en hel generasjon unge mennesker.

Stopper veksten
Dopingmidlene omfatter stoffer som anabole steroider, veksthormoner og erytropoietin, også kjent som EPO.

Det største problemet med de vanlige dopingmidlene er at kroppen slutter å vokse. Unge gutter som prøver midlene risikerer derfor å stoppe kroppens utvikling før puberteten er unnagjort.

- Dette er en hittill ukjent bivirkning og rammer spesielt unge gutter mellom 13 og 16 år som ennå ikke er ferdige med puberteten. De slutter å vokse, og vil ikke ta igjen det tapte senere, forteller forskeren Thord Rosén til Aftonbladet.

Undersøkelser ved Sahlgrenska sykehus i Gøteborg viser at mellom 60.000 og 100.000 svenske ungdommer bruker hormoner i jakten på større muskler. I Norge antar man at det finnes flere titusener unge som bruker de forskjellige midlene.

Ønsker seg større kropp
- Påvirkningen kommer fra alle steder, hele tiden. Ta bare en kikk på MTV, så skjønner du hva jeg mener. Det dreier seg kort og godt om å se bra ut. Få en Baywatch-kropp, sier Patric.

Han har hovedrollen i en norsk film om dopingbruken blant norske ungdommer. Patric forteller at kjøp og salg av doping foregår inne på helt vanlige helsestudioer. Og omsetningen er ikke lenger så hemmelig og tabubelagt som før.

- Jeg følte meg helt konge så lenge jeg holdt på med det. Men klappet sammen når jeg avsluttet en kur, forteller Patric.

Tydelige signaler
Det er ikke alltid å lett å avsløre om tenåringen i huset bruker dopingmidler. Men her er noen faresignaler hos unge som begynner å interessere seg veldig for styrketrening.

- Plutselige raserianfall og annen endret adferd

- Ungdommen "spiser som en hest"

- Ekstremt opptatt av kropp og muskler

- Ofte opptatt av informasjon om legemidler

- Kviser er en vanlig bivirkning av anabole steroider

- Oppblåst ansikt er også vanlig

(Kilde: Sosial- og helsedirektoratet)

Mozon 30.11.2004