Unge menn forgiftes av salt

Unge svenske menn spiser dobbelt så mye salt som de burde, og risikerer å få slag allerede når de er 60.

Publisert
Sist oppdatert

Den svenske professoren Mattias Aurell ved Gøteborgs universitet advarer mot det høye saltinntaket etter å ha sett en undersøkelse med alarmerende resultater.

Han mener unge svenske menn risikerer å bli rammet av slag allerede når de blir 60 år, og få en rekke andre sykdommer før det. I 30-årsalderen har de økt risiko for høyt blodtrykk, risikoen for hjerteinfarkt blir høy når de blir 50, og i 60-årsalderen risikerer de slag.

Undersøkelsen som uroer professoren er gjort blant menn mellom 18 og 20 år, rapporterer Aftonbladet.

- Studien ga et forbløffende resultat. Fem til seks gram salt om dagen anses som naturlig - men de unge mennene spiste 12 gram i snitt, sier professoren.

I studien ble det tatt urinprøver av 78 unge menn fra Gøteborg.

- Unge menn er saltforgiftede, selv om vi ikke kan snakke om den klassiske betydningen av ordet. Men de får jo i seg dobbelt så mye som de trenger.

- Noen typer mat som er veldig populær blant unge menn inneholder mye salt - blant annet brød, ost, kjøttprodukter og gatekjøkkenmat.

Det er mulig å velge bort produkter som inneholder mye salt. Men det er ikke konsumentene i første rekke som bør legge om matrutinene, mener Aurell.

- Det er matvareindustrien som må endre håndteringen av maten de slipper ut på markedet. Det er altfor mye salt i maten, og det er vanskelig å vite hvilke produkter som inneholder mye salt.

Saltbombene du bør passe deg for:

  • Pølser
  • Pizza
  • Hamburgere
  • Ost - spesielt fetaost
  • Ferdige gratenger - spesielt de salte fiskegratengene
  • Flere frokostblandinger og müsli
Mozon.no, 02.05.2005

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer