Unge jenter utnyttes i fylla

Seks prosent av jentene på videregående skole har blitt seksuelt utnyttet i alkorus det siste året.

Illustrasjonsfoto. Colourbox.com
Illustrasjonsfoto. Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seks prosent av jentene på videregående har blitt seksuelt utnyttet i alkoholrus det siste året. Over dobbelt så mange ungdommer har hatt frivillig sex i fylla, som de angrer på senere.

Det viser tall fra SIRUS-forskerne Hilde Pape og Ingeborg Rossow. De har analysert opplysninger fra 20.000 skoleungdommer mellom 13 og 19 år i 16 norske kommuner.

Forskerne viser til at ungdom drikker mer enn for 10-15 år siden. Det økte konsumet medfører omfattende problemer, ifølge Pape.

Les også: Full fest i helgen:

Seksuell utnytting

Ett av de mest alvorlige funnene til forskerne er at blant jenter på videregående skole oppga seks prosent at de i løpet av det siste året hadde blitt seksuelt utnyttet, uten å kunne gjøre motstand i tung alkoholrus.
- Dette er bemerkelsesverdig høye tall, sier Pape til Mozon.no.

- Når dette bare gjelder i løpet av det siste året, så kan man anta at antallet som opplever seksuell utnytting over lengre tid enn ett år, i alkoholrus, antakelig er mange flere, sier Pape.

Hun mener det er viktig at unge jenter er klar over hvor sårbare de kan bli i alkoholrus.

- Man må skille mellom skyld og sårbarhet. Man kan aldri tillegge unge jenter skyld for at et overgrep finner sted, skylden vil alltid ligge hos den som forgriper seg. Men når de drikker seg så sanseløst beruset at de ikke klarer å gjøre motstand, så gjør de seg sårbare. Det er viktig å være klar over, mener Pape.

De ferske tallene, som er publisert i Tidsskrift for ungdomsforskning, viser også at en av fire elever på videregående skole hadde hatt sex uten prevensjon i forbindelse med drikking. En av sju hadde hatt frivillig sex i påvirket tilstand, som de senere angret på, ifølge NTB.

Les også: Mer øl og mindre narko:

Vold og ulykker

Det økte konsumet blant skoleungdom fører også til mer skader, ifølge Pape og Rossow.
De har funnet at ca 60 prosent av de som drikker alkohol har fått symptomer på forgiftning eller har vært sanseløst fulle i løpet av det siste året. Skader etter vold og ulykker er heller ikke uvanlige konsekvenser av tenåringsfyll. Dessuten forekommer promillekjøring og kombinert bruk av alkohol og narkotika også blant de unge, ifølge forskerne.

- Også i voksenbefolkningen handler problemer i forbindelse med alkohol i stor grad om fylla, og ikke bare om kronisk misbruk, påpeker Pape.

Problemer, skader og risikoatferd i forbindelse med drikking er mest utbredt blant de eldste ungdommene. Men blant skoleungdom med en "fuktig" livsstil, er de yngste mer utsatt for negative utfall av drikking enn de eldste. De yngste som drikker mye har blant annet oftere vært i fylleslagsmål, oftere gjort hærverk og flere har skadet seg med vilje i påvirket tilstand.

Pape og Rossow konkluderer med at det er viktig å fange opp ungdommer som begynner å drikke regelmessig tidlig i tenårene. Denne gruppen er imidlertid svært liten, og forskerne mener tiltak rettet mot hele ungdomsbefolkningen må til.

Les også: Fullere i sommersol: