Unge jenter snuser mer

Stadig flere jenter legger en pris snus under leppa. Rosa bokser og lakrissmak må ta mye av skylden, mener forsker.

Foto: Joachim Henriksen/Mozon
Foto: Joachim Henriksen/Mozon Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ferske tall viser at det ikke lenger bare er gutter og menn som står for økningen i snusbruken i Norge.

Tall fra perioden 2004-2006 viser nemlig at 6,4 prosent av jentene mellom 16 og 24 år snuser. Tre år tidligere snuste bare rundt 2,1 prosent av de 305 spurte.

I den nyeste studien sa 1,5 prosent at de snuser daglig, mens nesten fem prosent snuser av og til. Ingen av jentene snuste daglig i den første studien, ifølge forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens Institutt for Rusmiddelforskning (SIRUS).

Vil du slutte å snuse? Her får du ekspertrådene:

- Rosa bokser

Tallene kommer fra undersøkelsene av tobakksbruk i befolkningen som hvert år utføres av Statistisk Sentralbyrå (SSB). I løpet av våren vil SIRUS i samarbeid med Sosial- og helsedirektoratet publisere rapporten ”Tall om tobakk” på grunnlag av disse undersøkelsene.

- Vi ser nå en signifikant økning i bruk av snus blant unge jenter fra tidlig på 2000-tallet til sent på 2000-tallet, sier Lund til Mozon.no.

Han mener det er flere årsaker til dette, men trekker fram snusindustriens åpenbare satsing på unge jenter.

- De har lansert små, rosa bokser, pakket snusen inn i delikate teposer og tilsatt smak av frukt, mint, eukalyptus og lakris. Det er lenge siden det bare var ”maskuline” snusbokser i grå kartong på markedet, sier Lund.

Røykeerstatning

En annen årsak er ifølge Lund at unge jenter som røyker – i likhet med menn - bruker snus som erstatning for røyk på utesteder. Dessuten bruker også unge jenter snus som røykeavvenningsmiddel, sier han.

Dèt har flere eksperter advart mot. Les mer her:

Lund sier det ikke er noe nytt at jentene kommer etter guttene.

- Vi ser det samme mønsteret med snus som med røyk. De unge trendy mennene begynte, og kvinnene fulgte etter flere tiår senere. Det at røyken ble så populær, fikk fatale konsekvenser, påpeker Lund, som mener det hviler et ansvar på snusforbruksland som Norge og Sverige i forhold til å forske på snus og mulige konsekvenser.

I 1985 var antall snusbrukere i Norge i underkant av 100 000. Nå er tallet oppe i ca 350 000. Lund mener noe av økningen generelt skyldes forvirringen rundt hvor helseskadelig snus egentlig er:

Dersom den generelle snusøkningen fortsetter, vil det om ca fem år være flere unge menn som bruker snus enn røyk, viser Lunds beregninger.

Advarer mot økning

Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel advarte mot snusøkningen blant ungdom da hun åpnet et seminar om snus i forrige uke.

- Vi begynner nå å få mye tydeligere kunnskap om sammenhengen mellom snus og kreft. Vi vet også at snus er helseskadelig på andre måter, særlig fordi det er så avhengighetsskapende. Derfor er det nå svært viktig at vi er føre var i forhold til en trend som blomstrer blant ungdom, sier Ryel til Mozon.no.

Hun legger til at det ikke er lett for dagens unge å stå imot det hun kaller et sterkt press fra profesjonelle markedsførere.

Først opprettet 19.03.2007
Sist endret 30.05.2007

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer