Unge jenter mer deprimert enn gutter

Nye undersøkelser viser at jenter i alderen 12-19 år har mye større risiko for å utvikle depresjon i forhold til jevnaldrende gutter. 12 år gamle gutter skårer imidlertid høyere på depresjon enn jentene.

Publisert
Sist oppdatert

Unge jenter mer deprimert enn gutter
Nye undersøkelser viser at jenter i alderen 12-19 år har mye større risiko for å utvikle depresjon i forhold til jevnaldrende gutter. 12 år gamle gutter skårer imidlertid høyere på depresjon enn jentene.

En multinasjonal studie fra USA, Canada og Storbritannia, som har sett på data fra alle de tre landene, ble nylig presentert på en kongress i American Psychiatric Association (APA).
Undersøkelsen hadde som mål å kartlegge eventuelle kjønnsforskjeller ved depresjon hos ungdom.

Jentene mer deprimerte
Studien viser at jenter har mye større risiko for å utvikle depresjon i tenårene enn det gutter har. Gutter i 12-års alderen derimot, hadde høyere antall depressive symptomer enn jentene.
Den viser videre at i 14-15-årsalderen er det et stort gap mellom jenter og gutter, med klart høyere score hos jentene. Tendensen holder seg frem til fylte 17 år, og viser da en liten nedgang hos jentene og noe økning hos guttene. Dette var sammenfallende resultater for alle de tre landene, skriver tidsskriftet Dagens Medisin.

Samme som i Norge
Funnene i undersøkelsene stemmer også med hva man har erfaring med i Norge:

- Dette er i tråd med hva vi forventer å finne. Etter fylte 12 år ser vi en klar overhyppighet av depresjon hos jentene. Det er interessant å se at jentene har en topp ved 14-årsalderen. Dette er første gangen jeg ser dokumentasjon på dette, sier Professorstipendiat Berit Grøholt ved Sogn senter for barne- og ungdomspsykiatri, Universitetet i Oslo, til Dagens Medisin.

Uklar årsak
En av forskerne bak studien, Ph.D. Terence J. Wade ved University of Cincinnati, USA. Har uttalt at én mulig forklaring kan være at jenter generelt er flinkere til å uttrykke seg enn gutter . Han la imidlertid til at dette ikke forklarer hvorfor gutter skårer høyere på depresjon ved 12-årsalderen enn jenter gjør.
Berit Grøholt sier at andre forklaringer kan ha å gjøre med jenters selvfølelse;
- I større grad enn hos guttene er jenters selvfølelse fundert på deres forhold til andre mennesker. I 12-13-årsalderen vender de unge oppmerksomheten sin i større grad mot andre enn familien og får et annet sammenligningsgrunnlag for sin egenverdi, sier Grøholt til Dagens Medisin. Hun nevner også at det ikke er holdepunkter som forklarer hormonelle årsaker. Mange er kritiske til om spørsmålene som stilles for å avdekke depresjon klarer å fange opp forekomst hos gutter.

Silje Stavik mozon.no 31.05.02

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer