Unge homofile sliter psykisk

En av fire homofile og lesbiske tenåringer i Norge sier de har prøvd å ta livet sitt. Flere av de unge får mentale vansker på grunn av fordommer, sier forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Samfunnet har et kulturelt bilde av hva det er å være homofil eller lesbisk. Fremdeles er dette preget av stereotypier, stigma og tabu.

- For unge som ikke har rukket å bygge sin egen forståelse av hva homofil livsstil er, er stereotypiene vanskelig å håndtere, sier Kristinn Hegna ved forskningsinstituttet NOVA.

Hun har i sin doktorgrad sett på sammenhengen mellom seksuell orientering og psykisk helse blant unge. Bakgrunnsmaterialet er fra undersøkelsen Ung i Norge 2002 hvor 5400 unge mellom 16-19 år svarte på om de hadde hatt seksuell erfaring med eller vært forelsket i en av samme kjønn.

Flere selvmordsforsøk

Blant ungdommene som svarte at de hadde vært seksuelt tent på eller vært forelsket i en av samme kjønn, var det en litt høyere andel som rapporterte om ensomhet, depressive symptomer og selvmordsforsøk.

Det mest alvorlige var at en av fire i denne kategorien svarte at de hadde forsøkt å ta livet sitt.

- Dette er alvorlig. Det signaliserer selvfølgelig at det er mange som sliter mentalt, sier Hegna.

- Samtidig er det viktig å huske at det er store variasjoner i graden av alvorlighet. Langt fra alle ønsker i realiteten å dø, understreker hun.

En av ti unge skader seg selv. Les mer her:

Hegna understreker også at langt fra alle homofile eller bifile har det vanskelig.

- Det er perioden da ungdom først kjenner tiltrekking til samme kjønn, at mange stilles overfor vanskelige mentale utfordringer.

Må ta større ansvar

Hele landet har helsestasjoner for ungdom. De må nå synliggjøre bedre at de også er der for ungdom som har spørsmål om seksuell orientering, mener Hegna.

- Men også foreldre, lærere og helsearbeidere må tørre å gå inn i en mer åpen dialog. De må tenke ekstra på hva som signaliseres når man snakker om seksualitet og kjærlighet.

- Utover det har vi alle et ansvar, sier Hegna.

Mange norske ungdommer synes det er vanskelig å søke hjelp for psykiske plager. Les mer her:

Noen å snakke med

Trenger du noen å snakke med? Her kan du få hjelp:
Røde Kors-telefonen for barn og ungdom, tlf 800 33 321 eller online her:

Du kan også kontakte helsesøster, din lokale helsestasjon for ungdom eller legen din.

Ungdomsorganisasjonen til Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring heter Skeiv Ungdom. Mer informasjon finner du her: