<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

- Unge gutter glemmes

Dagens unge gutter lider under kroppspresset mot dem, mener mannspanel-medlem Andrè Oktay Dahl (H). Han vil ha en egen handlingsplan for gutter.

Publisert
Sist oppdatert

Utspillet kommer etter Mozon.no sin artikkel om at det er skambelagt for unge gutter å snakke om spiseforstyrrelser:

- Unge gutter forsømmes

- Dette ser vi jo blant veldig mange menn, enten det gjelder overgrep, spisevegring eller prostitusjon: Alt dette er svært skambelagt for menn, sier Oktay Dahl til Mozon.no.

Les også: Eldre med spisefortyrrelser ber om hjelp:

Han mener unge gutter forsømmes fordi offentligheten gjør for lite for å bistå dem mot det enorme kroppspresset i dagens samfunn.

- Hjelpetilbudene og nesten all offentlig debatt henvender seg til jenter. Jeg hører aldri noen si noe på at menn blir brukt som sexobjekter på reklameplakatene, sier Oktay Dahl.

Les også: Realityserier kan trigge kosmetisk kirurgi:

- Heller ikke jenter har fått alt de bør ha av tilbud. Men ressursmangel og forsknings- og kunnskapsmangel på gutter rettferdiggjør ikke at gutter ikke får nok hjelp, sier han.

32-årige Oktay Dahl tror det er vanskelig å være ung gutt med et typisk ”jenteproblem” i dagens samfunn.

- Jeg kjenner flere gutter som har et spiseproblem. Å være ung gutt i Norge og ha et slikt problem tror jeg er helt forferdelig. De jeg har snakket med skammer seg veldig, for det er liksom ikke lov for en mann å være offer. Når man skal prøve å få gjort noe med problemene så må man innse at her snakker man om dype kjønnsrollebestemte konflikter som jeg tror det er få fagpersoner som kan noe om, sier mannspanel-medlemmet.

Les også: Vil utjevne helseforskjeller blant barn:

- Slag i trynet

Mannspanelet, opprettet av barne- og familieminister Karita Bekkemellem (Ap), har fått hard kritikk i sommer. Blant annet ba Venstre-leder Lars Sponheim og Frps Jøran Kallmyr ministeren om å finne seg et ekte mannfolk.

- De burde vite at hver eneste gang de snakker om ”kjerringråd”, ”typiske kvinner” og ”typiske menn”, så er det slag i trynet på medbrødrene deres. Når oppegående folk kommer med slike utspill fra steinalderen, da skjønner man hvorfor ting fortsatt er som de er. For det viser jo at menn liksom skal være menn på en bestemt måte. Det er så utrolig mye kjønnsrollegrums ute og går, sier Oktay Dahl.

Les også: - Sex-fokus skader unge jenter:

Han vil nå oppfordre helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) til å legge frem en handlingsplan der kroppspress mot gutter får en spesiell gjennomgang.

- Vi må sørge for mer hjelp til guttene. Det må rettes inn særskilte tiltak mot de guttene det gjelder, og vi må prøve å få brutt ned de fordommene som gjelder i forhold til de guttene som sliter vel så mye som jenter, i forhold til et negativt syn på kroppen sin, mener Oktay Dahl.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer