Unge er dårlige betalere

Folk som er født på 1970-tallet er landets dårligste betalere. Syv prosent av dem betaler ikke for seg.

70-tallsproblemer

Unge er dårlige betalere

  1. Også et tenåringsproblemDet er nesten dobbelt så mange dårlige betalere som er født i 1970 enn i 1950, viser tall fra kredittopplysningsbyrået CreditInform.

- De som nå er over 60 år har vokst opp med en trangere økonomi og med en annen moral enn dagens unge voksne. De har et mer ansvarlig forhold til lån, kreditt og forbruk enn unge, sier markedssjef Hanne Broen i CreditInform, og legger til:

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.

- Generelt kan vi si at de som er født mellom 1970 og 1980 er landets dårligste betalere, sier hun.Har mye, bruker mye

- Det er flere grunner til at svært få over 60 år får betalingsanmerkninger. Lån er nedbetalt, og de fleste tilpasser økonomien til en tilværelse som pensjonister.

Mange som er mellom 30 og 50 år bruker mye mer enn de tjener.

- Vi ser spesielt mange dårlige betalere i 30-årsalderen, selv om de er på topp inntektsmessig i disse årene, sier Hanne Broen.

Inkassokravene øker i størrelse, det samme gjør det vi til sammen skylder i ubetalte regninger. Totalt skylder norske privatpersoner nå nesten 18 milliarder kroner.

Inkasso er lite hyggelig... Illustrasjon: Per Ervland.
Inkasso er lite hyggelig... Illustrasjon: Per Ervland. Vis mer


Når man får en betalingsanmerkning, faller kredittratingen eller -verdigheten hos CreditInform og andre kredittopplysningsselskaper. Da kan det bli vanskelig å få lån og kredittkort. Det kan også få konsekvenser for alt fra mobilabonnement til strømavtaler.

- Leverandører av varer og tjenester vil vite om nye kunder kan betale for seg. Derfor sjekker de kredittverdigheten før avtalen inngås.

Mange har også rutiner for å sjekke dette underveis i avtaleperioden.

- Erfaring viser at 80 prosent av alle tap kommer på eksisterende kunder, sier Broen.

En kredittrating er kort fortalt en vurdering der kredittselskapet ser på en lang rekke faktorer hos en person. De viktigste elementene er inntekt, formue og hvorvidt du har betalingsanmerkninger eller ikke.

Flere og flere problemkvinner

CreditInform har flere modeller som beregner kredittverdigheten for enkeltpersoner og bedrifter.

Inntekt, formue og eventuelle betalingsanmerkninger er de tre viktigste faktorene. Men også kjønn, bosted og hvor ofte du skifter bosted, sier noe om din kredittverdighet.

Menn står fremdeles for rundt to av tre betalingsanmerkninger, men stadig flere kvinner gjør ikke opp for seg og kommer i et økonomisk uføre.

- Det kan ha flere årsaker, blant annet samlivsbrudd. Men også kvinner har dårligere betalingsmoral enn før, sier Hanne Broen.

Les også: Betalingsproblemer også for 19-åringene.

Kilder: Newswire, CreditInform, Intrum Justitia.