Unge bør unngå solarium

Dersom du tror at en tur i solariet reduserer risikoen for hudkreft, må du tro om igjen. Unge er svært utsatte for hudkreft, ifølge ekspertene.

Publisert
Sist oppdatert

To hudkrefttyper som vanligvis rammer 50-åringer, øker nå blant unge.

Den amerikanske hudkreftforeningen mener at alle ultraviolette stråler kan føre til ulike former for kreft. Og hittil har ingen studier vist at det å sole seg i solarium kan minske risikoen for kreft.

Ifølge American Cancer Society kan risikoen for hudkreft dobles blant unge mennesker under 35 år. Også norske strålvernmyndigheter fraråder mennesker under 18 år til å bruke solarier.

Er solarium farlig?
Ifølge hudlege Ole Fyrand ved Rikshospitalet i Oslo malignt melanom den mest alvorligste kreftformen..

- I 1935 var livstidsrisikoen til et menneske for å få malignt melanom i USA 1:1500 - dette har nå økt til 1:71 i 2001. Den samme meget alvorlige utvikling er observert i mesteparten av verden, sier han til Mozon

Hvor farlig er det å ta solarium? Hudlege Ole Fyrand gir deg svarene her:

Viktig med solkrem
For å forebygge mot hudkreft anbefaler forskerne å beskytte seg mot solen og bruke solkrem.

- Den mest effektive måten for folk å redusere hudkreftrisikoen er å beskytte huden fra solbrenning, sier Sara Hiom ved Cancer Research UK til BBC News.

For å unngå å bli solbrent anbefaler hun å legge seg i skyggen når sola er på sitt høyeste. Du bør også ha på deg t-skjorte, hatt og solbriller. I tillegg må du bruke solkrem med minst faktor 15.

 

Mozon.no,30.03.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer