Unge bør unngå solarium

Dersom du tror at en tur i solariet reduserer risikoen for hudkreft, må du tro om igjen. Unge er svært utsatte for hudkreft, ifølge ekspertene.

To hudkrefttyper som vanligvis rammer 50-åringer, øker nå blant unge.

Den amerikanske hudkreftforeningen mener at alle ultraviolette stråler kan føre til ulike former for kreft. Og hittil har ingen studier vist at det å sole seg i solarium kan minske risikoen for kreft.

Ifølge American Cancer Society kan risikoen for hudkreft dobles blant unge mennesker under 35 år. Også norske strålvernmyndigheter fraråder mennesker under 18 år til å bruke solarier.

Er solarium farlig?
Ifølge hudlege Ole Fyrand ved Rikshospitalet i Oslo malignt melanom den mest alvorligste kreftformen..

- I 1935 var livstidsrisikoen til et menneske for å få malignt melanom i USA 1:1500 - dette har nå økt til 1:71 i 2001. Den samme meget alvorlige utvikling er observert i mesteparten av verden, sier han til Mozon

Hvor farlig er det å ta solarium? Hudlege Ole Fyrand gir deg svarene her:

Viktig med solkrem
For å forebygge mot hudkreft anbefaler forskerne å beskytte seg mot solen og bruke solkrem.

- Den mest effektive måten for folk å redusere hudkreftrisikoen er å beskytte huden fra solbrenning, sier Sara Hiom ved Cancer Research UK til BBC News.

For å unngå å bli solbrent anbefaler hun å legge seg i skyggen når sola er på sitt høyeste. Du bør også ha på deg t-skjorte, hatt og solbriller. I tillegg må du bruke solkrem med minst faktor 15.

 

Mozon.no,30.03.2006