Ungdoms sexvaner vonde å vende

En omfattende kanadisk studie viser at tiltak for å opplyse ungdom om sex har liten effekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ungdoms sexvaner vonde å vende

En omfattende kanadisk studie viser at tiltak for å opplyse ungdom om sex har liten effekt.

Tiltak for å opplyse ungdom om sex øker ikke bruken av prevensjonsmidler og gir ikke færre graviditeter blant unge kvinner. Det viser en meta-studie hvor kanadiske forskere har oppsummert resultatene fra 26 ulike studier. Forskerne har samlet informasjon fra 8000 unge kvinner fra USA, Canada, Europa (ikke Øst-Europa) og New Zealand. Forskerne har funnet at de ulike tiltak som har vært gjort for å opplyse ungdom om sex ikke forsinker seksuell debut og reduserer heller ikke antall graviditeter.
For menn kan tiltakene faktisk virke mot sin hensikt; antall graviditeter er større blant partnerne til 4000 menn som hadde deltatt i ulike programmer, skriver Dagens Medisin.

Viktig med innspill fra ungdommen

- Også tidligere studier har vist at få intervensjoner gir effekt på prevensjonsbruk. Sånn sett er ikke resultatene overraskende, sier stipendiat Ingri Myklestad ved Folkehelseinstituttets divisjon for epidemiologi til

Hun påpeker også at USA og England har langt flere tenåringssvangerskap enn nordiske land.
Ingen av de evaluerte studiene i den kanadiske undersøkelsen har sett på kommunikasjonsferdigheter.
- Vi vet at dette er svært viktig. Informasjon om lokal helsestasjon er også viktig å ha med når man skal forebygge tenåringssvangerskap og påvirke prevensjonsadferd. Å trene på kommunikasjon og forhandlingsevne med kjæreste/partner, er viktig for å påvirke prevensjonsbruk og forhindre uønskede seksuelle situasjoner. Blant annet er det viktig å lære å sette ord på hva man ønsker, og ikke ønsker, i seksuelle situasjoner, påpeker hun.
Dette samsvarer med hva de kanadiske forskerne selv skriver.

- Få intervensjoner om seksuell helse er utformet med innspill fra ungdom. Opplæring om sex bør ifølge ungdom være mer positiv - med mindre vekt på anatomi og avholdenhet, skriver Alba DiCenso fra McMaster universitet i British Medical Journal.

Tilrettelagt av Silje Stavik mozon.no 17.06.02