Ungdom usikre på hvor de kan få hjelp

Mange ungdommer med psykiske vansker er usikre på hvor de skal henvende seg for å få hjelp, viser en undersøkelse. Det må flere helsesøstre til, mener Mental Helse.

VANSKER: En av fem unge vil en eller annen gang slite med psykiske vansker. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox
VANSKER: En av fem unge vil en eller annen gang slite med psykiske vansker. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hele to av fem unge mellom 13 og 19 år er usikre på hvor de skal henvende seg for å få hjelp med problemene sine. Det viser en undersøkelse som Norsk Gallup har utført på oppdrag for Sosial- og helsedirektoratet.

Les også: Slår alarm om psykisk helse:

I dag markeres Verdensdagen for psykisk helse, og temaet i år er ungdom og psykisk helse. Mental Helse som er hovedansvarlig for arrangementet i Norge, mener det trengs flere lavterskeltilbud.

Flere lavterskeltilbud
- Vi vet at det er svært viktig at ungdom får tidlig hjelp. Derfor bør hver videregående skole også ha en helsesøster, slik at alle skoleelever har en dør å banke på. Vi trenger flere lavterskeltilbud, fordi vi vet at det virker forebyggende, sier informasjonsleder Birgitte Finne Høifødt i Mental Helse til DinSide Helse.

VANSKER: En av fem unge vil en eller annen gang slite med psykiske vansker. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox
VANSKER: En av fem unge vil en eller annen gang slite med psykiske vansker. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox Vis mer


Les også: Behandler angst på internett:

Men det er ikke nok bare å ruste opp skolenes tilbud, mener hun.

- Psykiske vansker hos ungdom kan være alt fra overgrepsproblematikk til kjærlighetssorg. Men det er jo ikke alltid like lett å snakke med foreldrene sine. Vi må derfor satse på de arenaene der ungdom er. Å skolere lærere og for eksempel trenere i psykisk helse er en god start, mener Høifødt.

Les også: Trening mot psykiske plager:

Vil ikke be om hjelp
I undersøkelsen sier også en av ti at de ikke vil be om hjelp dersom de får så store problemer at de fungerer dårligere i hverdagen.

- Det er dessverre tabu blant unge å si at man har det tøft. Det er ikke noe kult å snakke om vanskelige ting, særlig ikke blant gutter. De oppsøker ikke så ofte helsesøster eller psykolog som jenter, sier Høifødt.

Sosial- og helsedirektoratet setter nå i gang en større kampanje som skal gi ungdom mer kunnskap om psykisk helse. Hensikten er å normalisere det å ha det vanskelig, og å få økt åpenhet rundt psykiske vansker.

- Vi ønsker å vise at hjelp nytter, og at det er viktig å ta kontakt tidlig. Ungdom skal vite hvor de kan få hjelp og hvordan de kan hjelpe andre, sier divisjonsdirektør Ellinor F. Major i Sosial- og helsedirektoratet.

Slik kan du være en god venn når noen trenger deg:

Lang ventetid
Høifødt mener imidlertid det er et paradoks at når barn og unge først er utredet og har fått klarsignal for behandling, må de vente lenge.

- Ventetiden i barne- og ungdomspsykiatrien er i gjennomsnitt 79 dager. Det er selvfølgelig altfor lenge. Brekker du et bein, får du akutt behandling, men brekker du sjela, må du altså vente, påpeker hun.

Dette har helseminister Sylvia Brustad lovet å ta tak i:

Råd
Her er Sosial- og helsedirektoratets råd for hvor ungdom kan henvende seg for å få hjelp:
Du kan snakke med en forelder, lærer, rådgiver, helsesøster på skolen, pedagogisk-psykologisk tjeneste, helsestasjon for ungdom, fastlegen eller legevakten. Det viktigste er at du ikke holder problemene for deg selv.

Hvis du trenger noen å snakke med, kan du ta kontakt her:
Røde Kors-telefonen for barn og unge: 800 333 21
Mental Helse Hjelpetelefonen: 810 300 30
Kirkens SOS: 815 333 00
Homofiles ungdomstelefon: 810 00 277

Spørretjenesten www.klara-klok.no, er en nettjeneste der helsepersonell svarer på spørsmål fra ungdom. Det er gratis og man får svar i løpet av noen dager.

Nyttige nettadresser:
www.psykisk.no (Sosial- og helsedirektoratet)
www.unghelse.no (oversikt over lokale hjelpetilbud til ungdom)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer